Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Gurksoppa med kallrökt lax

Gurksoppa. Vid första anblicken ser det där ordet inte så intressant ut. Jag menar, en soppa baserad på gurka, kan den smaka mycket mer än bara vatten? Svaret är ja, det kan den. Trots att gurka består till 96 procent av vatten, så bidrar de övriga 4 procenten till en fantastisk smak när den kombineras med övriga ingredienser.
 
Gurksoppa är en kalorisnål soppa just på grund av den höga halten vatten i gurkan. Men detta gör också att den inte innehåller så många näringsämne och därav behöver kompletteras för att bli en fullständig måltid. Jag har valt att addera kallrökt lax som innehåller mycket protein och bra fetter, samt krutonger som bidrar med fibrer. Både lax och krutonger bidrar dessutom till extra textur och smak till soppan - två måsten med andra ord. 
 
Gurksoppan ska serveras kall, vilket gör att den går utmärkt att förbereda och ta med i en lunchlåda till skolan eller jobbet. Superpraktiskt med andra ord. Nu är det er tur att testa. Ni kommer inte bli besvikna, jag lovar!
 
 
Gurksoppa med kallrökt lax (2 port)
1 gurka
½ gul lök
½ msk olivolja
1 ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl matlagningsyoghurt
½ dl hackad dill
En nypa socker
En nypa salt
100 g kallrökt lax
1-2 skivor bröd
 
1.
Grovhacka löken och stek mjuk i olivoljan i en kastrull.
 
2.
Dela gurkan på längden och skiva den i lagom stora bitar. Släng ner gurkan i löken och fyll på med vatten och grönsaksbuljongtärning. Låt koka tills gurkan mjuknar.
 
3.
Ta bort kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i matlagningsyoghurt, 3/4 av den hackade dillen, samt några nypor salt och socker. Mixa igen och ställ sedan soppan åt sidan för att svalna.
 
4.
Rosta brödet i en valig brödrost (eller stek i en stekpanna). Dela sedan brödet i lagom stora bitar. Hacka den kallrökta laxen och lägg i en djup tallrik. Häll över soppan. Toppa med brödkrutongerna och resten av dillen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0