Raw Lasagne
Är ni beredda på världens längsta recept? För det kommer nämligen här. Men bli inte rädda för den långa listan ingredienser - det mesta tror jag ni har hemma. I alla fall om ni tycker om grönsaker samt brukar laga italienskt. Receptet som följer är på en lasagne. En rå lasagne. Inte rå som i rå. Utan rå som i raw. Här snackar vi raw food så det skriker om det. Detta kan vara det godaste ni någonsin lagar utan att faktiskt laga någonting. För så är det ju med raw food - den får inte värmas till mer än 42 grader för att inte tappa alla sina näringsämne. Min lasagne ska dock inte värmas överhuvudtaget, vilket gör den så nyttig den bara kan bli.
Ni måste testa detta recept, ni kommer bli förbluffade över hur gott det smakar. Inspirationen till min lasagne har jag hämtat från en restaurang i Köpenhamn som jag och mamma hittade för några år sedan. Den ligger på Pilestræde, en tvärgata till Strøget, och heter 42 Raw. Som ni hör på namnet, serverar de endast råkost, och det var alltså där som jag och mamma upplevde ett hallelujahmoment när vi högg in i vår råa lasagne. Sedan den dagen har jag tänkt att återskapa denna kreation, och idag slog jag alltså slag i saken.
Lasagnen är inte svår alls att göra, den kräver bara lite förberedelser och pill. En mixer av något slag är ett måste, och en osthyvel, i övrigt kräver den inget alls. När lasagnen är monterad och klar är det bara att sätta in den i kylen någon timme så att alla såser och smaker får götta till sig, sedan är det bara att njuta.
Raw Lasagne (2-3 port)
Plattor
1 zucchini
1 avokado
1.
Skiva zucchinin i tunna skivor på längden, med hjälp av en osthyvel.
2.
Dela avokadon, ta bort skal och kärna, och skär även denna i tunna skivor.
Cashewkräm
1 ½ dl cashewnötter
1 dl solroskärnor
½ finhackad gul lök
½ finhackad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronsaft
½ dl vatten
Salt&Peppar
1.
Mal cashewnötterna till mjöl med en mixer.
2.
Tillsätt resten av ingredienserna (utom vattnet) och mixa till en slät kräm. Spä sedan ut krämen med vatten om den blivit för tjock. Krämen ska dock inte vara rinnig.
3.
Smaka av med salt och peppar, och ställ åt sidan för att tjockna lite.
Tomatsås
1 dl soltorkade tomater i olja
1 tomat
½ dl passerade tomater
½ finhackad gul lök
1 msk torkad timjan
½ finhackad vitlöksklyfta
1 msk pressad citronsaft
3 små dadlar, hackade
Aromatsalt
Salt&Peppar
1.
Grovhacka de soltorkade tomaterna, samt den vanliga tomaten. Mixa med övriga ingredienser.
2.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt lite mer passerade tomater, eller lite vatten. Såsen ska dock vara tjock, inte rinnig. Ställ åt sidan
2.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt lite mer passerade tomater, eller lite vatten. Såsen ska dock vara tjock, inte rinnig. Ställ åt sidan
Pesto
½ dl solroskärnor
1 kruka basilika
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 ½ tsk citronsaft
Aromatsalt
Salt&Peppar
1.
Mixa allt till en tjock pesto. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha peston lite mer såsig och mindre som en gremolata.
Montera
1.
Klä en brödform med plastfolie.
2.
Börja med ett lager zucchini, och varva med tunna lager av cashewkräm, tomatsås och avokado.
3.
Avsluta med cashewkräm, tomatsås, och toppa med peston.
4.
Ställ i kylen minst en timme.
5.
Skär bitar när lasagnen är kvar i formen. Folien gör det sedan lättare att lyfta ur lasagnen från formen.
6.
Servera med ruccloa och toppa med sesamfrön.
È pronta! Buon appetito!
Kommentarer
Trackback