Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Saffranscouscous

På sätt och vis är det rätt synd att vi svenskar sparar ungefär 90 procent av vårt saffransutnyttjande till december månad. Jag menar, saffran är ju så fantastiskt gott och går att använda till mycket mer än bara lussekatter. Ändå är det först när det lider mot jul som andan faller på. Och, utan att ha något statistiskt bevis, skjuter säkerigen försäljningen i höjden när 1 advent väntar runt knuten. Men. På sätt och vis förstår jag det också. För hade man ätit saffransbullar året om, hade det ju tappat sin magi när det vankas lucia.
 
Här i Milano fungerar det dock lite tvärtom. Här finns ingen lussekattstradition. Däremot har en av de mest kända milanesiska rätterna, risotto alla milanese, just saffran som sin huvudingrediens. Rätt och slätt är det en saffransrisotto. Lika brinnande gul som solen. Igår tog jag inspiration från denna rätt, men då jag var superhungrig och inte alls kände för att stå och röra i en risotto i en halvtimme, fick jag komma på ett substitut. Det slutade med en saffranscouscous med spenat, gröna bönor och bresaola. Mums! Och, på riktigt, det tog åtta minuter att göra (och cirka fyra minuter att äta upp eftersom det var så himla gott...).
 
Förresten. Färska gröna bönor - fagiolini - finns i överflöd i Italien. Jag hoppas ni får tag på dem lätt där hemma också, och och inte köper frysta harricots verts, för det är milslångt avstånd gällande smak och textur.
 
Ibland är den godaste maten tyvärr inte den mest fotogeniska...
 
Saffranscouscous (1 port)
1 dl couscous
1 dl vatten
½ msk olja
½ gram saffran
10 gröna bönor
1 näve babyspenat
3-4 skivor bresaola
Salt&peppar
 
1.
Koka upp vattnet med olja och saffran, samt lite salt. Ta ifrån värmen, häll i couscousen, sätt på ett lock och låt stå i fem minuter.
 
2.
Dela bönorna i tre. Koka dem tills de blivit mjuka, men har kvar sitt tuggmotstånd, cirka 2-3 minuter.
 
3.
Fluffa upp couscousen med en gaffel. Lägg i bönorna, spenaten och bresaolan i kastrullen. Blanda runt, häll upp i djup skål. Salta, peppra. Ät!

Kommentarer
Postat av: Josefine Anerland

Spännande!

2013-11-25 @ 08:14:38
URL: http://josefineanerland.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0