Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Äppelkaka

Vet ni att det finns ett uttryck som säger as American as apple pie? Inte så konstigt när man tänker efter. Men det skulle lika gärna kunna heta as Swedish as apple cake. För visst är det väl så att antalet äppelkakor som bakas i Sverige kulminerar just nu, när höstäpplena är som godast? Jag älskar äppelkaka. Med massvis av hemmagjord vaniljsås. Det syrliga som möter det söta blir till perfekt symbios i munnen. Den här äppelkakan är en perfekt kombination av just sött, syrligt och krämigt och får en extra smakkick av den stötta kardemumman.
 
 
Äppelkaka
 
Deg:
150 g smör, kallt och tärnat
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning 1:
5 äpplen, röda
2 msk socker
1,5 tsk stött kardemumma
2 msk smör
 
Fyllning 2:
2 ägg
2 dl crème fraiche
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
1 tsk citroncest
 
1.
Mixa snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Sätt in i frysen i en halvtimme.

2.
Ta bort kärnhuset från äpplena och skiva dem i ½ cm skivor. Blanda med socker och kardemumma och stek dem sedan mjuka i smör.

3.
Blanda alla ingredienser till fyllning 2.

4.
Förgrädda skalet 10-15 minuter i 200 grader, tills det har fått lite färg.

5.
Häll i fyllning 1 och toppa med fyllning 2. Grädda sedan klart pajen i cirka 30 minuter. 
 
Vaniljsås
 
½ vaniljstång
4 dl mjölk
1 ägg
½ dl socker
2 msk potatismjöl
1 dl vispgrädde
 
1.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

2.
Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk, ägg, socker och potatismjöl. Värm ingredienserna på låg värme och vispa hela tiden. Såsen ska bli varm och tjockna, men får inte koka. Ta bort från värmen när första bubblan syns.

3.
Ta upp vaniljstången och skrapa ur de sista fröna. Låt kallna.

4.
Sila såsen genom en finmaskig sil och blanda sedan med lättvispad grädde.
 
Recepten kommer från Allt om Mat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0