Morotssoppa med ingefära och kantareller
Morotssoppa med ingefära och kantareller (2 port)
6 morötter
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
5-6 dl vatten
1 dl vispgrädde
Färsk ingefära (en bit på ca 4 cm)
1 citron (cest + saft)
Salt&peppar
En nypa (farin)socker
Kantareller
Olivolja/Smör att steka i
Basilika
1.
Börja med att steka kantarellerna i smör eller olja i en gryta. Stek tills vattnet i svampen är borta och krydda sedan med salt och peppar. Ställ åt sidan.
2.
I samma gryta steker du sedan en grovhackad lök och morötterna som du skivat i ca 5 mm tjocka skivor. När löken blivit mjuk häller ni på vatten och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud sedan tills morötterna har blivit mjuka, men fortfarande har en liten kärna i sig.
3.
Under tiden som morötterna kokar, kokar ni upp grädde med hackad ingefära, citroncest och citronsaft i en mindre kastrull.
4.
När morötterna är klara, skopa bort en del av vattnet om ni vill ha en tjockare soppa, låt annars allt vara kvar (jag tog bort ca 2 dl). Ta sedan fram stavmixern och mixa soppan så slät som du vill ha den (själv tycker jag om när det är lite bitar av morötter kvar).
5.
Blanda i ingefärsgrädden och mixa lite till. Låt koka upp, smaka sedan av med salt, peppar och en nypa farinsocker (uteslut inte sockret, det krävs bara väldigt lite för att förhöja smaken).
6.
Servera med kantarellerna och basilika.
Buon appetito!
Åh vad roligt med en matblogg! Vad fin den var dessutom. Den lägger jag bland favoriter genast :)