Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Öppen lasagne

En bra lasagne kan verkligen förgylla en måltid. Jag älskar det faktum att den går att variera i oändlighet. Tycker du det är besvärligt att göra béchamelsås – använd keso eller ricotta. Vill du inte äta kött – proppa lasagnen full med massa goda grönsaker istället. Vill du inte äta kolhydrater – använd aubergine som lasagneplattor (varvat med tomatsås och parmesan blir detta en klassisk italiensk rätt kallad parmigiana di melanzane).

Lasagne är superbra för studenter eftersom det oftast blir en himla massa matlådor över av en form. Tillika går det att göra rätten hur billig eller hur lyxig man själv vill. Vill ni slå på stort så addera getost, spenat, soltorkade tomater och pinjenötter i fyllningen – då lovar jag succé.

Om man inte är ute efter matlådor, utan en rätt som går snabbt att göra, då kanske man inte tänker på lasagne i första hand. Men då ska jag få er att tänka om, för här kommer receptet på ytterligare en version av lasagne: öppen lasagne. Den blir klar på 20 minuter och är fantastiskt god.

 

Öppen lasagne med pancetta, ricotta och pinjenötter (2 port)
3 färska lasagneplattor (stora som ett A4-papper)
150 g pancetta
1 gul lök
4-5 champinjoner
100 g färsk spenat
250 g ricotta
Salt&peppar
Cayennepeppar
Riven parmesan
Färsk basilika
Rostade pinjenötter

1.
Sätt en kastrull med vatten på spisen, låt koka upp. 


2.
Under tiden steker du pancetta knaprigt. Får ni inte tag på pancetta, använd då bacon, allra helst rökt. Ta upp pancettan från stekpannan och stek löken i fettet som kvarstår. Dela några champinjoner i mindre delar och stek tillsammans med löken. När svampen avgett allt sitt vatten, häll då i färsk spenat i stekpannan. 

3.
När vattnet kokat upp, salta det (men gör det först nu eftersom saltat vatten tar längre tid att koka upp – saltar du när vattnet kokar sparar du både tid och energi). Dela sedan färska lasagneplattorna på hälften och låt koka i cirka 2-3 minuter. 

4.
Under tiden häller du tillbaka pancettan i stekpannan, samt adderar en burk ricotta. Glöm inte att salta, peppra och krydda efter smak. 

5.
Ta sedan upp dina färdigkokta lasagneplattor och varva lagren direkt på tallrikarna. Toppa med riven parmesan, färsk basilika, och rostade pinjenötter eller (rostad flagad mandel).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0