Sötpotatisbiffar med krispigt sesamtäcke
400-500 gram sötpotatis
¾ dl havgregryn
1 msk hackad gräslök
1 tsk fiberhusk
½ tsk honung
Paprikapulver
Ingefära
Kryddsalt
Salt&peppar
1 ägg
Sesamfrön
Olivolja till stekning
1.
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i en kastrull, det tar cirka 10 minuter. Häll av vattnet och mixa sötpotatisen till en puré med en stavmixer. Låt svalna något.
2.
Hacka gräslöken fint. Blanda ner denna tillsammans med havregryn, fiberhusk, honung samt alla kryddor i sötpotatispurén. Rör om väl.
3.
Vispa upp ett ägg i en tallrik. Häll sesamfrön i en annan tallrik. Forma biffar av sötpotatissmeten – det blir cirka 5-6 stycken. Vänd biffarna först i ägget, sedan i sesamfröna. Stek sedan i olivolja i en stekpanna över medelvärme. Vänd biffarna när sesamfröna blivit krispiga, men biffarna fortfarande är någorlunda mjuka inuti.
Hummus med tahini
1 burk kokta kikärtor
1 msk tahini
1 näve färsk persilja
1 vitlöksklyfta
½ msk pressad citronsaft
1 tsk honung
Salt&peppar
1.
Mixa kikärtorna till ett mos. Grovhacka persiljan och finhacka vitlöken. Häll ner i kikärtsmoset tillsammans med övriga ingredienser. Mixa igen. Smaka av med salt och peppar.