Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Torsk med kastanjesås, mjuk aubergine och krispig pancetta

Jag pendlar till jobbet en timme varje dag. Ofta när jag sitter där på tåget går jag i huvudet igenom min kyl och försöker komma på något kul att laga till kvällens middag. Ibland får jag jättebra idéer, och när det sker har jag svårt att tänka på något annat under dagen. Då vill jag bara hem till mitt kök och testa om det som jag skapade i huvudet blir lika bra på tallriken. En sådan dag hade jag igår. Jag visste att jag hade ett paket färdigkokta kastanjer hemma i kylen. Och torsk. Och pancetta. Och aubergine. Ingredienser som tillsammans skulle kunna göra vilken tråkig tisdag till hur bra som helst.
 
Och bra blev det.
 
Kastanjerna blev till en sås. Fisken stektes i både olja och smör för bästa smak. Pancettan spetsade rätten med både sälta och krisp. Och min aubergine var sådär härligt mjuk och god som bara aubergine stekt i olivolja kan vara. Total symbios på tallriken.
 
 
Torsk med kastanjesås, mjuk aubergine och krispig pancetta
(2 port)
 
2 torskfiléer
100 gram rökt pancetta i tärningar
½ (lagom stor) aubergine
250 gram kokta kastanjer
1 näve färsk persilja
½ dl mjölk
1 dl vatten
1 msk soja
Olivolja och smör till stekning
Paprikapulver
Salt&peppar
 
1.
Skiva auberginen och 1-2 centimeter tjocka skivor. Salta skivorna på båda sidor och låt ligga och dra en stund så att den släpper lite av sitt vatten.
 
2.
Stek pancettan krispig i sitt eget fett - du behöver inte tillsätta extra olja när du steker pancetta. Lägg sedan pancettan att torka på ett hushållspapper.
 
3.
Skär aubergineskivorna i mindre delar, cirka 2x2x2 centimeter. Stek dem i samma panna som pancettan, gärna i det fett som blivit över. Du behöver troligen tillsätta mer olivolja eftersom auberginen drar åt sig mycket olja under stekning - med det är också det som gör den så mjuk och god. Salta och peppra.
 
4.
Koka upp kastanjerna med mjölken. När de blivit varma, mixa allt med en stavmixer. Tillsätt sedan vatten, grovhackad persilja, soja, paprikapulver, salt och peppar (efter smak).
 
5.
Hetta upp en klick smör samt lite olivolja i stekpannan. Krydda fisken med valfria kryddor. Stek fisken på båda sidor, ös fisken med smöret under tiden du steker den. När fisken är klar, häll i överblivet smör i kastanjesåsten och värm upp.
 
6.
Montera allt på en tallrik. Lägg aubergine och sås under fisken och toppa med bacon, persilja och några hela kastanjer som du har några kvar. Enjoy!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0