Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfri apelsinchokladkaka med kaffeglasyr och kokos

I fredags arbetade jag min sista dag på mitt förra jobb. Det känns konstigt att nu skriva förra jobb. Konstigt men bra. Nu väntar en månads semester, sedan startar ett nytt kapitel i livet. Ni som är nyfikna, får helt enkelt hålla er till tåls och kika in på min andra blogg med jämna mellanrum. Nåväl. Vad jag skulle skriva om var tårtan jag bjöd mina kollegor på som tack-och-hej-leverpastej. Jag gjorde en glutenfri chokladkaka med smak av apelsin som jag toppade med kaffeglasyr och kokosflingor. Alltså. Det är den BÄSTA chokladkakan jag någonsin gjort. Så saftig och rik av choklad att man bara vill ha mer mer mer. Men samtidigt är den så mättande att man inte kan äta mer mer mer. Och det kanske är lika bra det... Kombinationen av apelsin och kaffe kanske verkar lite knäpp, för jag tror inte det finns någon som skulle äta en apelsin till eftermiddagskaffet - det känns ungefär lika lockande som att dricka juice precis efter du borstat tänderna. Men jag lovar, det är supersmarrigt. Kaffesmaken är väldigt subtil, men tycker man inte alls om kaffe så går det lika bra att utesluta det från glasyren. Lova mig nu att ni testar detta recept till nästa kafferep!
 
 
Glutenfri apelsinchokladkaka med kaffeglasyr och kokos
140 gram hasselnötter
140 gram smör
250 gram mörk choklad (70%)
6 ägg
2 dl farinsocker
1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
Peppar
1 nypa salt
 
50 gram smör
3 msk kokt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Kokosflingor
 
1.
Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en springform. Mixa hasselnötterna till ett grovt pulver i matberedare eller med stavmixer.
 
2.
Smält smöret tillsammans med chokladen. 
 
3.
Separera äggen och vispa gulorna fluffiga tillsammans med farinsockret. Blanda i hasselnötsmjölet samt rivet skal från apelsinen, vaniljsocker och några varv på pepparkvarnen. Rör ner smör- och chokladblandningen.
 
4.
Vispa äggvitorna till ett fluff tillsammans med saltet. Vänd försiktigt ner fluffet i den andra smeten. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna.
 
5.
Gör glasyren. Smält smöret och ta bort kastrullen från värmen. Blanda ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör om till en jämn glasyr. Bred på kakan och strö på kokos. Låt stelna i kylen.
 
Den här kakan går superbra att göra en dag i förväg! Låt den bara stå i kylen tills det är dags att äta.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0