Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Kräftbröd

Så här i kräftskivetider behöver man ett recept på ett riktigt gott bröd - för ärligt talat, vem blir mätt på bara kräftor? Och då passar det ju perfekt att göra ett kräftbröd. Vanligt bröd egentligen - men format till en kräfta. Det vill säga, med bara lite extra ansträngning omvandlar du något helt vanligt till något som uppskattas av alla på festen. Super. Och fina är de också.
 
 
Kräftbröd
(3 stycken)
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk vit sirap
50 gram smör
1 ½ tsk salt
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl
1 dl rågsikt
(eller gör det enkelt och håll dig till 12-14 dl vetemjöl)
 
1.
Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet (37 grader). Rör sedan ner resten av ingredienserna, spara eventuellt lite av mjölet till utbakning. Låt knådas (helst i en bakmaskin) i cirka 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa under tiden du sticker ut och springer (okej, 30-40 minuter).
 
2.
Vänd ut degen på mjölat bakbord. Knåda, men bara lite, tills bubblorna försvinner. Dela degen i tre delar. Dela sedan varje deg i sju bitar genom att dela på hälften och sedan dela den ena biten i fyra delar och den andra i tre lite större delar. De fyra bitarna formar du till ovaler och lägger med långsidan mot varandra på en plåt (stjärten på kräftan). Biten längst ner kan du böja lite för att få till ett mer verkligt utseende. De sista tre bitarna formar du till trekanter. Den ena trekanten lägger du med spetsen uppåt, ovanför stjärtbitarna (huvudet). De två andra trekanterna lägger du med smetsen nedåt på varsin sida om huvudet (klorna). Snitta varje klo-bit med en kniv för att bilda just klo-formen. Upprepa detta med de övriga delarna för att få tre kräftor.
 
3.
Lägg återigen under bakduk att jäsa i 30 minuter. 
 
4.
Sätt ugnen på 210 grader. Tryck i två russin i varje kräfta för att få till ögonen. Grädda i ca 15 minuter. 
 
5.
Pensla eventuellt med lite mjölk direkt när du tar ut dem från ugnen för att få till en mer glansig yta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0