Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Choklad(fondant)

Jag tror de flesta av oss vet att det inte är det bästa för hälsan att äta en massa socker och godis varje dag i veckan. Senast idag har det kommit fram en ny studie som visar på att risken för att dö i en hjärtsjukdom ökar med intaget av socker. Samtidigt, finns det massor med studier som påtalar alla hälsoeffekter du kan uppnå genom att inta framförallt (mörk) choklad. En studie säger att personer som regelbundet äter choklad har lägre kroppsfettsandel än övriga eftersom vissa ingredienser i choklad ökar ämnesomsättningen. En annan studie säger att man blir smartare av choklad för att ämnena i chokladen ökar blodtillförseln till hjärnan. En tredje studie säger att choklad är nyttigare än frukt för den innehåller fler antioxidanter än exepelvis blåbär. (Sen att denna sista studie har utfärdats av Hershey's, en av USAs - eller världens - största chokladproducenter, understryker vikten av att vara källkritisk...).
 
Summa summarum blir att man inte riktigt vet vad man ska tro. Det är självklart lätt att berättiga sitt chokladintag med alla goda hälsoeffekter, men man ska inte bortse från de motsatta följderna. Därför väljer jag att tro på mottot everything in moderation. Jag tror nämligen inte på att förbjuda sig själv allt gott i livet, det gör bara att man åtrår det mer. Istället kan vi få tillåta oss själva något gott när vi är riktigt sugna, så länge vi inte går över gränserna. Och det tar mig till dagens recept där jag bjuder på en smaskig efterrätt med bara 25 gram mörk choklad per portion (ja, och lite socker, och smör, och annat göttigt såklart...)
 
 
Chokladfondant med bananglass (2 port)
50 gram mörk choklad
50 gram smör
4 msk strösocker
1 ägg
Knappt 1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
En handfull hasselnötter
1 krm stötta kardemummakärnor
Kakao till formarna
 
1-2 frysta bananer
½ tsk vaniljsocker
 
Blåbär till topping
 
1.
Börja med att smörja två ungståliga portionsformar med smör och pudra dem sedan med kakaopulver. 
 
2.
Smält choklad, smör och socker i en skål över ett vattenbad (eller i mikrougnen). Rör om så att allt kombineras, knäck därefter i ett ägg och rör om.
 
3.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och kardemumma, och rör därefter ner det i chokladblandningen. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner även dessa. Häll till sist smeten i formarna, täck med plastfolie och ställ dem i kylen minste en timme. Det är viktigt att de står i kylen eftersom de ska gräddas direkt från kyla för att få sitt rinniga inre. 
 
4.
Grädda därefter fondanterna i en 200 grader varm ugn i exakt 13 minuter.
 
5.
Ta fram bananerna ur frysen och mixa dem till en slät glass tillsammans med vaniljpulver. Toppa chokladfondanterna med bananglassen och färska blåbär.

Kommentarer
Postat av: Heléna

Så gott det låter :)

Svar: Tack Heléna. Vad roligt att du tittar in här så ofta och dessutom lämnar avstamp! :)
Louise Laurenius

2014-02-04 @ 15:57:36
URL: http://envetenochvetgirig.blogg.se
Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Mmm så gott :)

2014-02-04 @ 17:36:16
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
Postat av: MATILDA

Så gott!

2014-02-04 @ 20:05:13
URL: http://matildays.forme.se
Postat av: P

En efterrätt i min smak. Tänkvärd inledning.
P

2014-02-05 @ 07:50:53
Postat av: Henrik

Ser löjligt gott ut!

2014-03-16 @ 15:08:16
URL: http://www.cremebrulee.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0