Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pizza Bianca på Zucchinibotten

När jag var yngre fanns det bara en sorts pizza i min värld, Capricciosan. Den svenska varianten kanske jag måste tillägga, eftersom den italienska Capriccosan ser helt annorlunda ut än vad vi svenskar är vana vid. Jag skulle kunna ha satt ett likhetstecken mellan orden pizza och Capricciosa, för för mig var de precis samma sak. Det var vad jag alltid beställde de (få) gånger det vankades skånsk så kallad köpe-pizza hemma hos oss. Jag kommer också ihåg hur stolt jag var första gången jag orkade äta upp hela min pizza alldeles själv, utan att dela den med mamma eller ge bort överflödet till pappa. Ha! Det skulle varit idag, då var och varannan tjej sätter stolthet i att istället äta så lite som möjligt. Det förstår inte jag. Ät tills ni är mätta för bövelen, men gör smarta val. Tillåt er stunder då ni frossar i något riktigt gott, men kompensera sedan med mat med bättre näringsinnehåll. Balans är ordet.
 
När jag sedan kom upp i tonåren gjorde även kebabpizzan intrång på den svenska pizzamarknaden. Tillsammans med den med oxfilé och bea, eller den med pommes frittes, och för att inte tala om den kända Hawaiipizzan. Alltså. Skulle jag berätta för min italienska vänner och kollegor vad vi äter för typ av pizza i Sverige så skulle de titta på mig med så stort förakt att jag skulle ifrågasätta allt jag någonsin ätit under min uppväxt. Det finns inte i en italienares värld att lägga bearnaisesås på pizza. Vilket helgerån.
 
Vad italienarna däremot skulle tycka om mina nyttiga alternativa pizzor, har jag ingen aning om. Kanske skulle de inte ens kalla det pizza eftersom den inte innehåller den väsentliga huvuddelen, degen. Eller så skulle de faktiskt acceptera den, för trots avsaknaden av deg, så sitter smakerna där. De fräscha, väldoftande, upplyftande smakerna som det italienska köket kännetecknas av. Ingen bea som förstör, bara ren skär matmagi.
 
En pizza bianca är en pizza där tomatsåsen oftast blivit ersatt med ricotta och således är vit, bianca.
 
Pizza Bianca på Zucchinibotten
(1 pizza)
1 lagom stor zucchini
¾ dl vatten
½ msk fiberhusk
1 msk philadelphia
Salt
 
Topping
1 dl crème fraîche
2 msk fetaost
5-10 blad basilika
1 dl riven parmesan
½ citron, cestet
5-10 valnötter
Honung
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ut fiberhusken i vattnet. Låt det stå och svälla i fem minuter, tills det har blivit en gelé. 
 
2.
Riv zucchinin grovt. Blanda den med philadelphian och fiberhusk-gelén. Salta.
 
3.
Smeta ut smeten till en cirkel på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, tills zucchinin fått lite färg. Observera att denna botten inte blir krispig (men god!). Jag återkommer med uppdatering när jag har förädlat bottnens krispighet.
 
4.
Gör toppingen medan bottnen gräddas. Smula fetaost och blanda med crème fraîche, grovhackad basilika, hälften av parmesanen samt citroncest. 
 
5.
När bottnen är klar, ta ur den ur ugnen, bred på fyllningen. Toppa med ringlad houng, grovhackade valnötter och resten av parmesanen. Salta och peppra innan du sätter tillbaka pizzan i ugnen och låter den gå klart tills parmesanen smält och fått fin färg. Toppa till sist med basilika innan servering.
 

Kommentarer
Postat av: Louise

Jag minns inte när jag sist åt en svensk pizza, det var många år sedan nu. Hur kan det ens kallas pizza?! Och hur kunde man en gång i tiden tycka att det var gott? Haha! Pizza på zucchinibotten låter dock väldigt spännande - värt att testa!

2014-02-28 @ 17:45:15
URL: http://thoughtsofagirl.blogg.se
Postat av: P

Den får du göra när du kommer hem! Puss P

2014-03-02 @ 14:22:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0