Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Spenatpaj med potatiskal

Egentligen älskar jag paj. Jag gör det dock så sällan, för bor man ensam och utan frys så innebär skapandet av en paj att man måste äta samma sak i en evighet om man vill unvika att kasta mat. Men så snubblade jag över en bild på en paj gjord med ett skal av potatis istället för det sedvanliga mjöl-pajskalet och det fick det att klia i matlagarfingrarna. Så ja, det var bara att slå slag i pajbakandet ändå.
 
 
Jag hade en stor påse med massa färsk spenat hemma, så det var en självklarhet att det skulle bli del av fyllningen. Spenat har många bästa vänner. Några av dem är muskotnöt, citron, fetaost och ricotta. Och vet ni, the more the merrier, så min spenat fick sällskap av alla sina bästa vänner i min paj. Det blev super-duper-mega-gott. Muskotnöten. Så viktig! Glöm inte den.
 
 
Spenatpaj med potatiskal
(4 port)
4-5 mellanstora potatisar
500 gram spenat
1 tsk riven muskotnöt
2 ägg
250 gram ricotta
75 g fetaost
1 citron, cest
1-2 msk hackad gräslök
Salt&peppar
Olivolja till stekning
 
1.
Skala potatisen. Skiva sedan hälften i tunna skivor på längden, och den andra hälften i tunna skivor längs kortsidan. Stek skivorna i olivolja i en stekpanna. Vänd dem så att de får stekyta på båda sidorna, och ta ur dem ur pannan när de blivit mjuka. Lägg att torka på hushållspapper. 
 
2.
Stek spenaten. Jag rekommenderar att göra det i en stor kastrull eftersom spenat tar stor plats innan den stekts ner. När spenaten avlägsnat det mesta av vattnet, tillsätt riven muskotnöt. Häll spenaten i en sil och pressa ur det mesta av vätskan.
 
3.
Blanda ägg, ricotta, smulad fetaost, rivet citroncest och hackad gräslök i en skål. Tillsätt spenaten. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Arrangera potatisskivorna i en form med löstagbar kant. Se till så att skivorna täcker hela botten och kanterna. Använd först och främst de skivor som är skurna längs långsidan till kanten. Häll sedan i fyllningen.
 
5.
Värm ugnen till 180 grader och grädda pajen i cirka 35-40 minuter, tills fyllningen stelnat.

Kommentarer
Postat av: Mirjam Wallmark

Mums vad gott det såg ut! Ha en fin söndag :) kram

Svar: Supergott! Trevlig helg! :)
Louise Laurenius

2014-03-30 @ 09:53:42
URL: http://mirjamwallmark.blogg.se/
Postat av: karin - trattoria

Snyggt! låter ju himla gott med potatis som skal och ricotta och spenat är ju en hit!

2014-04-06 @ 11:53:18
URL: http://www.trattoria.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0