Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Sötpotatisgnocchi med smör- och salviasås

Det finns en italiensk kaka som heter Brutto ma Buono, vilket betyder ful men god. Det är egentligen ett väldigt bra namn som går att använda på mycket. Till exempel när man blandar ihop allt som är gott till en röra som ser helt oaptitlig ut, men som man bara vill äta mer och mer av. Eller när man gör macarons som mer ser ut som blaffiga maränger (been there, done that), men fortfarande smakar precis sådär perfekt som macarons ska smaka. Då passar också namnet bra. Eller som när man gör hemmagjorda sötpotatisgnocchi som ser ut som stryk, men är så goda att man önskar man hade gjort dubbel sats. Precis så var det för mig ikväll. 
 
 
Mina gnocchis var inte det vackraste världen har skådat, men de var så goda. Jag gjorde dem glutenfria genom att blanda sötpotatisen med bovetemjöl istället för vetemjöl. Och så kryddade jag dem med kanel, ingefära och muskotnöt, jag tyckte det passade nu när Halloween börjar närma sig. Jag gjorde dessutom en smör- och salviasås att ha till - i Italien är det standard till denna typ av rätt. Två ingredienser som tillsammans kompletterar gnocchis perfekt. Och så parmesan på toppen. Och pistagenötter som extra crunch. Blir inte mycket bättre än så.
 
 
Sötpotatisgnocchi med smör- och salviasås
(1 port)
1 lagom stor sötpotatis
1 äggula
1 dl bovetemjöl + extra till utrullning
1 krm muskotnöt
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 krm vitpeppar
1 nypa salt
Ströbröd
30 gram smör
8-10 salviablad
2 msk riven parmesan
10 pistagenötter
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisen på en plåt och baka i ugn i cirka 40 minuter, tills den blivit mjuk. Kläm ut köttet och låt svalna. Detta går bra att göra dagen innan, förvara sötpotatisköttet i kylen.
 
2.
Blanda sötpotatisen med äggula, bovetemjöl och alla kryddor. Knåda inte för mycket, då blir det segt, men se till att få ihop en relativt smidig deg. Dela den i två delar och rulla ut till två långa korvar på mjölat bakbord. Skär i 1,5 cm långa bitar. Rulla varje bit mot baksidan av en gaffel för att skapa skåror (detta är överkurs, men gör att såsen fastnar lättare på gnocchin sedan). Lägg gnocchin på en skärbräda som är täckt med ströbröd (eller polentagryn). Ströbrödet är till för att att gnocchin inte ska fastna i brädan. Låt gnocchin torka medan du kokar upp en stor kastrull med vatten.
 
3.
Lägg i gnocchin, cirka hälften i taget i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
 
4.
Under tiden som gnocchin kokar, smält smöret i en stekpanna och låt det bryna. Lägg i salvian så att den krispar till sig. Se till att inte bränna smöret.
 
5.
Släng ner gnocchin i stekpannan och skaka om. Häll upp i en djup tallrik och toppa med riven parmesan och pistagenötter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0