Spaghetti med varmröt lax, brynt citronsmör och örtströssel
Min favoritsyssla när jag kommer hem till Skåne är att gå igenom mamma alla mattidningar. Jag glömmer bort tid och rum och helt plötsligt har jag bläddrat mig igenom dagens alla timmar. Det är något speciellt med mattidningar. Oavsett hur många bloggar jag läser eller YouTube-kanaler jag följer så är det en säskild känsla att kunna vika in hörnet i en tidning och lägga ett recept på minnet för framtida försök i köket.
Det här receptet kommer från Allt om Mat, min favorittidning alla kategorier.
Spaghetti med varmröt lax, brynt citronsmör och örtströssel
(4 port)
300 g spaghetti
350 g varmrökt lax
4 dl örter, t.ex. persilja och gräslök
2 dl rostad lök
1 citron, cest och saft
2 dl panko
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
75 g smör
1.
Sätt ugnen på 120 grader.
2.
Grovhacka örterna och blanda med den rostade löken. Mixa slätt med en stavmixer. Blanda ner citronskal, panko, salt och peppar. Lägg örtströsslet på en plåt och rosta i ugnen i cirka 20 minuter.
3.
Koka pastan enligt anvisning.
4.
Pressa ur saften från citronen. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är mörkt gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och låt koka upp.
5.
Spara 1 dl av pastavattnet, häll sedan av pastan i ett durkslag. Blanda pasta, pastavatten och citronsmör. Blanda ner laxen som du brytit i mindre bitar. Strö över örtströsslet.
6.
Servera med citron- eller limeklyftor.
Kommentarer
Trackback