Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pepparkakor och kristyr

Det är december! Yay! Det innebär att det är fullt lagligt att baka pepparkakor och lussekatter och koka kola och rulla tryfflar. Och titta på julkalendern och lyssna på julmusik hela dagen. Och njuta av juleljus och dofta på julgranar. Och dricka glögg. December gör kylan mödan värd. Och jag tycker nästan om själva uppladdningen fram till jul är mysigare än själva julafton som för många kan vara en dag fylld av stress. Sedan jag flyttade till Milano tycker jag nästan om julen mer än tidigare. För jag vet att jag garanterat kommer träffa min familj och mina vänner då. Och det är väl precis det som är det viktigaste med julen ändå?
 
Nåväl, ni skulle vi prata julbak tänkte jag. Jag slår på stort redan från start och börjar månaden med hemmagjorda pepparkakor. Det är egentligen superlätt att göra, man måste bara ge degen tid att vila i kylen minst ett dygn innan man kan sätta igång att baka ut dem. Men det är det värt, för degen blir så mycket mer lättarbetad när den fått vila. En annan sak som är bra med pepparkaksdeg är att den håller jättelänge i kylen så om ni inte vill baka 2 miljoner pepparkakor på en gång så är det bara till att spara degen tills suget infinner sig igen.
 
Jag gjorde egen kristyr också. Brukar inte dekorera pepparkakor, men jag kände att det fanns tid till det i år. Och vad kul det är! Hade kunnat sitta i timmar och dekorera, men till slut tog kristyren helt enkelt slut så då fick det vara nog. Har ni gjort pepparkakor än?
 
 
Pepparkaksdeg
(ca 150 små pepparkakor)
150 g smör
¾ dl ljus sirap
1 ½ dl strösocker
½ dl muscavadosocker
2 tsk pepparkakskryddor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
2 små ägg
1 tsk bikarbonat
6 ½ dl vetemjöl
 
1.
Koka upp smör, sirap, socker och kryddor under omrörning. Låt svalna. Knäck i ett ägg i taget, rör om. Rör om bikarbonaten med lite mjöl och tillsätt till degen. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och arbeta degen slät (jag använde en elvisp med degkrok, funkade bra). 
 
2.
Plasta degen eller lägg den i en plastpåse. Lägg in i kylen öven natten.
 
3.
Ta lite deg i taget och kavla ut på mjölat bord. Ta ut pepparkakor i valfri form. Grädda på 225 grader i 5-7 minuter. Håll koll - de bränns snabbt. Låt svalna på galler.
 
 
Kristyr
(ca 2-3 dl)
1 äggvita
3 ½ dl florsocker
 
1.
Blanda ut äggvitan med florsockret.
 
2.
Häll upp i spritspåse.
 
3.
Go bananas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0