Daal
Förra veckan var jag hemma hos en kompis på middag och hon bjöd på Daal, en krämig indisk linsgryta gjord på röda linser kokade med kokosmjölk, ingefära, garam masala och massa annat smarrigt. Det var så himla gott att jag längtat efter att få äta det igen sedan dess. Så igår tog jag helt enkelt tag i att laga min egen Daal, inspirerad av hennes recept, men med några ändringar (jag hade till exempel ingen garam masala hemma så jag tömde i princip de kryddburkar jag hade istället). Så himla gott! Och nyttigt - linser är fulla med protein! Det här måste ni prova. Har ni tid så baka gärna eget Naanbröd till. Har ni inte tid så köp det helt enkelt. Eller ät med gott knäckebröd, det gjorde jag och det fungerade också, även om knäckebröd inte suger upp såsen lika bra som mjukt bröd.
Daal
(2 port)
1 ½ dl torkade röda linser
1 ½ dl kokosmjölk
1 ½ dl krossade tomater
2-3 dl vatten
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 bit färsk ingefära (ca 2-3 cm)
1 tsk torkad ingefära
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk Srirachasås
1 tsk Worcestershiresås
1 msk soja
3 msk kokosflingor
1 stor näve bladspenat
1 dl turkisk yoghurt
1-2 Naanbröd
1.
Börja med att hacka lök och vitlök. Stek mjuka i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt tomatpuré, riven färsk ingefära, torkad ingefära, kanel och kardemumma och låt dem steka med för att få fram smakerna av kryddorna mer.
2.
Tillsätt linserna och häll på kokosmjölk och krossade tomater. Låt koka på svag värme i cirka 20-25 minuter, tills linserna blivit mjuka (de får dock gärna ha en liten kärna kvar får gott tuggmotstånd) och spä med vatten under tiden så att grytan inte torkar ut. Smaka av med Srirachasås (eller några droppar Tabasco), Worcestershiresås och soja, samt salt och peppar (och eventuellt mer av övriga kryddor om grytan blivit för utspädd och smaklös).
3.
Torrosta kokosflingorna i en stekpanna tills de blivit gyllende. Blanda ner i Daalen. Ta bort pannan från värmen och vänd ner spenaten så att den tillagas av eftervärmen från grytan.
4.
Servera med varma Naan-bröd och några klickar turkisk yoghurt.
Enjoy!
Kommentarer
Svar:
Supersmarrigt! ;)
Louise Laurenius
Svar:
Tack, det var väldigt smarrigt!
Louise Laurenius
Svar:
:)
Louise Laurenius
Svar:
Ja, visst är linser gott? Du måste absolut testa! ;)
Louise Laurenius
Svar:
Ja, så mycket smak i en och samma rätt! Heja Indien! :)
Louise Laurenius
Svar:
Eller hur! Du har helt rätt comfort food men ändå fräsch! Toppen! :)
Louise Laurenius
Svar:
Tack snälla! :)
Louise Laurenius
Svar:
Det var dönajs! Du får testa! :)
Louise Laurenius
Svar:
:)
Louise Laurenius
Svar:
Verkligen! :)
Louise Laurenius
Svar:
Supergott!
Louise Laurenius
Svar:
Tack snälla! :)
Louise Laurenius
Svar:
Det tycker jag du ska göra! :)
Louise Laurenius
Svar:
Tack! Det var det! ;)
Louise Laurenius
Svar:
Gud vad roligt att höra! Tack själv för att du provlagade! :)
Louise Laurenius
Trackback