Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Kalljästa frukostfrallor

Jag köpte med mig färsk jäst hem sist jag var och handlade. Jag brukar göra det då och då, men sedan blir den liggandes i kylen tills den inte är lika färsk längre. Jag kommer liksom aldrig för mig att använda den. Så för att undvika det denna gång bestämde jag mig för att lyxa till tisdagsmorgonen med hemmagjorda frallor. Det kan ju låta som ett stort projekt på en stressig vardagsmorgon, men faktum är att det bara krävs lite planering dagen innan, sedan är frukosten mer eller mindre klar på ett kick. Lösningen stavas k a l l j ä s n i n g. Det vill säga att jäsa frallorna i kylen över natten. På så vis är det bara att värma upp ugnen och grädda frallorna på morgonen sedan är frukosten klar! Easy peasy.

 
Kalljästa frukostfrallor
(6 stycken små)
10 gram jäst
1 ½ dl jummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
½ msk honung
2 ½ dl grahamsmjöl
1 dl kruskakli
½ tsk brödkryddor
½ dl vetemjöl
 
1 msk mjölk till pensling
Frön till dekorering
 
1.
Kvällen före:
Smula jästen i en bunke och rör ut med vatten och olivolja. TIllsätt salt, honung, grahamsmjöl, kruskakli och brödkryddor. Knåda ihop till en deg. Tillsätt vetemjölet pö om pö tills degen blivit smidig, använd lite av vetemjölet till att lägga på bordsytan.
 
2. 
Rulla ut degen till en rulle och dela i sex delar. Rulla varje del till en boll. Lägg på plåt täckt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa i 15 minuter i rumstemperatur. Sätt sedan in plåten i kylen och låt jäsa över natten.
 
3.
Morgonen efter:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut frallorna från kylen och pensla med lite mjölk. Strö över valfria frön. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0