Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Fisksoppa med saffran, fänkål och potatis

I min lilla hemstad Borstahusen finns det en hamnkrog som endast har öppet under sommarmånaderna varje år, Borstahusens Hamnkrog. Det har blivit en tradition att besöka detta ställe minst en gång om sommaren, annars är sommaren helt enkelt inte fulländad. Och man måste äta deras fisksoppa, för den är något av det godaste som går att finna på denna jord. Men bor man nu i Milano blir besöken på Hamnkrogen inte lika lätta att pricka in, så då får man helt enkelt ta saken i egna händer för att traditionen i alla fall halvt ska leva vidare. Det var därför jag igår lagade till en fisksoppa helt och hållet inspirerad av Hamnkrogen. Och att sitta på en balkong i Milano i slutet av maj är inte fy skam det heller - även om inget såklart går upp mot havsluft och småbåtsliv.
 
 
Fisksoppa med saffran, fänkål och potatis
(2 port)
200 g färska räkor
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
½ g saffran
1 ½ dl vitt vin
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
200 g potatis
1 fänkål
150 g laxfilé
150 g torskfilé
10 blåmusslor
1 nypa chiliflakes
1 nypa salt
1 näve babyspenat
 
1.
Skala och rensa räkorna och spara skalet. Ställ räkorna i kylen. Finhacka lök och vitlök och stek i olivolja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och låt koka 5 minuter. Häll på vattnet och låt koka under lock cirka 15 minuter. 
 
2.
Skala och skär potatisen i bitar (ca 2x2 cm). Ansa fänkålen och skär i större bitar. Spara fänkålsdillen. Skär lax och torsk i bitar, ungefär lika stora som potatisen. Skrubba rent blåmusslorna.
 
3.
Sila av buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde salt och chiliflakes. Lägg i potatisen och låt koka 8-10 minuter. 
 
4.
Lägg i fänkål och fisk, låt koka ytterligare 3-5 minuter. Släng i musslorna, låt koka 2-3 minuter (mina var förkokta därav den korta tiden). Ta bort grytan från värmen släng i räkorna och spenaten, rör runt. Hacka fänkålsdillen och dekorera med den.
 
5.
Servera med taralli (eller ditt favoritbröd) och hemmaslagen aioli.
 
Borstahusen. Skåne. Hemma. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0