Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pumpapaj med karamelliserade valnötter

Om mindre än en vecka är det Thanksgiving och jag sitter här och funderar över vad det egentligen finns att vara tacksam för i vår värld. Var man än vänder sitt huvud nuförtiden så är det bara en massa notiser och nyheter om hat och våld och terrorism. Vart är vi påväg och hur kommer det här att sluta?

Det känns banalt att sitta här och skriva om tårtor och socker och fluffiga saker när det händer en massa hemskheter runtomkring oss, men samtidigt så är det kanske precis det vi behöver. Jag är så trött på att läsa nyheterna att jag behöver fokusera på något annat för ett tag. Och då är jag tacksam över att det går att blanda ihop några enkla ingredienser som tillsammans blir en smaksensation. Thanksgiving är inte stort hemma i Sverige, inte här i Italien heller. Men om ni ska testa bara ett recept från denna amerikanska högtid, låt det då bli detta.
 
EN KRAM TILL VÄRLDEN
 
  
Pumpapaj med karamelliserade valnötter
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
2 msk socker
 
Fyllning:
500 g pumpa (valfri, men butternut är god och lite sötare)
2 ägg
2 dl socker
2 msk mjöl
2 dl vispgrädde (ovispad)
1 ½ tsk malen kanel
1 ½ tsk malen ingefära
1 krm salt
 
Karamelliserade valnötter:
80-100 g valnötter
4 msk strösocker
2 msk vatten
1 nypa salt
 
Pajskalet:
Nyp ihop mjöl och socker med kylskåpskallt smör. Bind ihop degen med en äggula. Tryck ut i en ugnssäker form, ca 24-26 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 minuter.
 
Pumpapurén:
Dela pumpaköttet i lagom stora bitar och koka i lättsaltat vatten till de blivit mjuka, ca 5-8 minuter. Häll av vattnet i en sil och mixa sedan pumpan till en puré med en stavmixer. Låt svalna.
 
Fyllningen:
När purén har svalnat blandar du i ett ägg i taget, följt av resten av ingredienserna till fyllningen. Häll allt i pajskalet (det behöver inte förgräddas) och baka sedan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter på 200 grader. Ta ut kakan. Den ser kanske lite dallrig ut, men sticker du en kniv i kakan så ska den komma upp ren. Låt kallna.
 
Karamelliserade valnötter:
Rosta nötterna i en torr panna tills de får lite färg. Häll av på en tallrik. Ha i socker, salt och vatten i pannan och låt koka ihop på svag värme tills det blir gyllenbrunt. Rör inte i sockret. När sockret nått rätt färg, häll i nötterna och rör snabbt om innan det stelnar. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
 
Servering:
Pudra florsocker på kakan och toppa med valnötterna. Enjoy!
 
Pumpapajen fungerar utmärkt att göra dagen före och förvara i kyl tills det är dags för servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0