Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Tikka Masala med linser

Det här med #köttfrimåndag har väl aldrig varit mer aktuellt med tanke på de senaste veckornas skriverier om köttindustin och alla de sjukdomar vi kan drabbas av om vi äter för mycket rött kött. Själv är jag av åsikten att man inte kan dra alla köttproducenter över en och samma kam. Som en kompis till mig uttryckte det - det är väl rätt stor skillnad på en certifierad slaktare i Parma och kött från Eldorado? Italienska producenter, och italienska staten med dem, har såklart många åsikter i debatten eftersom just rött (bra producerat) kött är en stor del av italiensk export. Jag tror att om vi håller oss till en varierad kost och äter allting med måtta så behöver vi inte oroa oss mer än vad vi gjorde innan rapporten kom ut. 
 
Själv äter jag väldigt sällan kött hemma (men passar gärna på när jag är på restaurang). Inte för att jag inte tycker om det. Mer för att jag älskar grönsaker och nästan tycker det är lättare att variera smaker med just grönsaker som bas. Som den här Tikka Masalan med linser. Helt fantastiskt god och krämig och fylld med massa smaker som direkt tar en ett halv varv runt jorden till en livlig marknad i Delhi (så tänker i alla fall jag när jag skedar in maten i munnen). Är det inte fantastiskt hur mat kan ta oss till platser dit vi aldrig tidigare varit?
 
 
Tikka Masala med linser
(4 port)
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 msk Tikka Masala kryddmix
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, pulver
1 msk ingefära, färsk
2 torkade peperoncini (alt. chiliflakes)
400 ml kokosmjölk
200 g krossade tomater
2 dl vatten
2 msk soja
1 msk Worcestershiresås
2 dl linser (röda/gröna/gula - välj själv)
1 näve spenat el ruccola
Salt & peppar
 
4 dl grönsaksbuljong
1 msk olivolja
1 msk gurkmeja
1 nypa salt
4 dl couscous
1 dl kokosflakes
 
1 dl yoghurt
 
1.
Hetta upp oljan i en kastrull. Grovhacka den gula löken och pressa vitlöken. Stek dem mjuka i oljan.
 
2.
Tillsätt tomatpuré, tikka masala, kanel, torkad och färsk (riven) ingefära samt peperoncini. Låt dem steka torrt. Detta är superviktigt för att få ut alla smaker från kryddorna (tillsätter ni kryddorna sist istället för först kommer ni aldrig få ett smakrikt resultat).
 
3.
Häll på kokosmjölk, krossade tomater, vatten, soja och Worcetershiresås. Låt koka upp. Tillsätt sedan linserna, sänk värmen, sätt på ett lock och låt koka på svag värme i cirka 25-30 minuter till linserna är klara och grytan har reducerats. Smaka av med salt och peppar och vänd ner en näve spenat.
 
4.
Koka upp grönsaksbuljongen med olivolja, gurkmeja och salt. Nä det kokar, stäng av plattan, häll ner couscous och kokos, täck med ett lock och låt stå och dra i fem minuter. Fluffa upp med en gaffel.
 
5.
Servera linsgrytan med couscousen samt en klick yoghurt. Voilà, en enkel resa till indien på mindre än 45 minuter!

Kommentarer
Postat av: Linnea

Alltså, YUMMY!!

2015-11-03 @ 20:01:17
URL: http://linnenea.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0