Apelsin- och fänkålssallad med italiensk salsiccia, sparris och fetaost
Fänkåls- och apelsinsallad är en typisk contorno (side dish) från Sicilien, som egentligen är mest populär på vintern då fänkål och apelsiner är i säsong. Men då Sicliens vinter är ungerfär lika varm som Sveriges vår och sommar, så tycker jag den kan passa precis lika bra nu.
Man kan pimpa salladen på vilket sätt man själv vill och föredrar - och den fungerar dessutom precis lika bra på egen hand. Denna gång valde jag att lägga till lite italiensk salsiccia, sparris och fetaost och det blev en riktigt smarrig lunch!
Apelsin- och fänkålssallad med italiensk salsiccia, sparris och fetaost
(1 port)
1 apelsin
½ fänkål
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
100-120 g salsiccia
4-5 smala sparrisar
20 g fetaost
1.
Skär bort skalet från apelsinen med en kniv - se till att få bort allt det vita. Filéa apelsinen och lägg filéerna i en skål. Pressa ut saften från resten av apelsinen i en annan skål.
2.
Hyvla fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Lägg skivorna tillsammans med apelsinfiléerna.
3.
Häll i olivolja, och vitvinsvinäger i skålen med apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över fänkål och apelsinfiléer, rör försiktigt runt.
4.
Stek korven i sitt eget fett. Förväll sparrisen 2 minuter, eller stek den med korven.
5.
Lägg upp salladen på en tallrik, toppa med korv och sparris, och smula till sist över fetaosten.
Buon appetito!
Kommentarer
Trackback