Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Bröd till kräftskivan

Varje år i augusti, till min farmors födelsedag (som i år fyllde hela 93 år), firar släkten henne med en kräftskiva. Det är en tradition som ser exakt likadan ut varje år. Men det är ju just det som traditioner handlar om. Upprepning. Varje år bakar min mamma dessutom bröd som ser ut som kräftor. För det är också tradition. Jag tror jag har stått för brödbaket en enda gång under dessa år, men det är mamma som är brödmästarinna i familjen. Receptet kommer från en liten broschyr från 1997 - det vill säga innan surdeg och rågmjöl var på tal, så det här är ett hederligt vitt bröd, som mättar bra på en kräftskiva. Det enda mamma har ändrat är att lägga till lite frön och förlänga jästiden. 
 
Jag delar med mig av receptet här, trots att jag varken är upphovsmakare eller bagare, men jag tänker att det kan vara en kul idé till er som laddar inför årets kräftskivor. Ni kan ju egentligen sätta vilken deg ni vill, och sedan bara forma det enligt bild och beskrivning nedan. Till nästa år ska jag komma på en glutenfri variant, i år fick jag nöja mig med mina hembakta, glutenfria, och alldeles underbara, fröknäcke!
 
 
Kräftbröd
(3 stycken)
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smör
2 tsk salt
2 msk vit sirap
14 dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön
½ dl hela linfrön
 
1.
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda ner rumsvarmt smör samt de övriga ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakningen.
 
2.
Arbeta degen, helst i en bakmaskin, tills den är smidig (minst 10 minuter). Låt degen jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
 
3.
Knåda degen litegrann på mjölat bakbord, så att eventuella bubblor pressas ut. 
 
4.
Dela degen i 3 bitar. Varje del delas sedan i 3 nya bitar: en låter du vara som den är, den andra delar du i två delar, den tredje delar du i fyra delar (i tripp-trapp-trull-storlekt). 
 
5.
Forma den största delen till kräftans huvud. De två mindre delarna formar du till kräfans klor och lägger intill huvudet - gör ett snitt i mitten så att klorna bildas. De fyra sista bitarna formar du till ovaler och lägger bakom huvudet för att forma stjärten. Sätt i två pumpakärnor eller liknande på huvudet för att skapa ögonen.
 
Återupprepa med övriga två delar.
 
6.
Jäs under bakduk på plåt i cirka 45 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
 
7.
Grädda mitt i ugn (190 grader varmluft) i cirka 17-20 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0