Morotssoppa med ingefära och kokos
Morotssoppa med ingefära och kokos
(2 port)
6 morötter
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärningar
5-6 dl vatten
1 ½ dl kokosmjölk
Färsk ingefära (en bit på ca 4 cm)
1 citron (cest + saft)
Salt & peppar & farinsocker
Riven kokos och cashewnötter till topping
1.
Stek grovhackad lök och morötterna som du skivat i ca 5 mm tjocka skivor i olivolja i en kastrull. När löken blivit mjuk häller du på vatten och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud sedan tills morötterna har blivit mjuka, men fortfarande har en liten kärna i sig.
2.
Under tiden som morötterna kokar, kokar du upp kokosmjölk med riven ingefära, citroncest och citronsaft i en mindre kastrull.
3.
När morötterna är klara, skopa bort en del av vattnet om du vill ha en tjockare soppa, låt annars allt vara kvar (jag tog bort ca 2 dl). Ta sedan fram stavmixern och mixa soppan så slät som du vill ha den (själv tycker jag om när det är lite bitar av morötter kvar).
4.
Blanda i ingefärsgrädden och mixa lite till. Låt koka upp, smaka sedan av med salt, peppar och en nypa farinsocker (uteslut inte sockret, det krävs bara väldigt lite för att förhöja smaken).
5.
Servera med rostad riven kokos och cashewnötter.
Buon appetito!
Det här låter supergott! Påminner om en soppa jag åt för ett par år sen, men den här låter nog faktiskt snäppet bättre, ska testa det här någon dag när jag behöver något värmande!