Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Honungs- och sesamglaserad tofuburgare med bröd gjort på svart ris

Sorry för min frånvaro - jag bestämde mig för att åka på en relativt spontan tur till London, och där blev det inte mycket mat lagad. Men nu är jag tillbaka i mitt Milano, i min lya och i mitt kök, så ordningen återställd. Och efter x antal dagar utan att få vara kreativ i köket, så kliade det i fingrarna idag när det vankades lunchtid. Resultatet blev det här. En hipster-burgare. Ni vet, en sådan burgare som vill vara lite egen och inte så mainstream. För säga vad ni vill, men en tofuburgare med risbröd, tror jag inte tillhör vanligheterna. Egentligen hade jag tänkt göra en ris- och tofu bowl med avokado och groddar, men med samma ingredienser bestämde jag för att rätten skulle få en ny skepnad - typiskt kul experiment.  
 
Goda smaker och en annorlunda rätt. Nu är den här burgaren som sagt sin egen, och därför går det inte att äta den som en vanlig burgare - kniv och gaffel rekommenderas starkt om ni inte vill ha lunchen i knäet. 
 
 
Honungs- och sesamglaserad tofuburgare med bröd gjort på svart ris
(1 portion)
1 dl kokt svart ris
1 msk Philadelphia
1 msk tahini
Några droppar citronsaft
½ tsk soja
Salt & Peppar
1 msk svarta sesamfrön
 
80-100 g fast tofu
1 msk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
1 tsk vitvinsvinäger
Några droppar Tabasco
1-2 msk vita sesamfrön
Salt & peppar
1 msk olivolja
 
½ avokado
Några blad spenat
Groddar
 
1.
Blanda Philadelphia, tahini, citronsaft, soja samt salt och peppar till en kräm. Blanda sedan ner det kokta svart riset och rör runt. Riset ska bli klibbigt så det kan formas. Dela upp riset i två delar - en som består av 2/3, den andra 1/3. Läg plastfolie i en skål, och ta den stora delen och forma till topp-delen av brödet genom att trycka ner det i skålen och forma den efter kanterna (så att den blir lite rundad). Forma den sista tredjedelen till under-delen av brödet genom att forma en cirkel på plastfolie. Sätt in i kylen.
 
2.
Smaksätt tofun med salt och peppar. Blanda till glazen genom att röra ihop soja, sesamolja, vinäger, tabasco och sesamfrön. Lägg ner tofun i glazen och låt marineras. Värm upp olja i en panna. Stek tofun (du får antagligen hälla över glazen, då den inte fastnar helt när tofun marineras) på båda sidor tills sesamfröna blivit krispiga och toun genomstekt.
 
3.
Ta ur risbröden ur kylen. Lägg botendelen på en tallrik. Toppa med spenat, groddar, tofun och sist skivad avokado. Täck topp-brödet med svarta sesamfrön och lägg på burgaren.
 
Buon Appetito!
 
Och sist en rekommendation: ät med kniv och gaffel. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0