Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pot-Stickers fyllda med kyckling, ingefära, lime, vitlök, vårlök, morot...

Jag älskar Pot-Stickers! Det är bannemig den perfekta lördagslunchen att fixa till hemma. Krispiga och mjuka på en och samma gång, och fyllda med massa smak. Man kan göra det superlätt för sig och köpta färdiga Wonton-plattor, då går det supersnabbt att få klart maten. Eller så tycker man det är kul att göra allt från scratch (vilket man måste tycka är kul om man bor i Milano och man måste ta sig till China Town för att hitta wonton - och det är inte alltid man orkar det) och då tar det lite längre tid, men det är värt varanda sekund! Särskilt svårt är det inte i alla fall.
 
 
Pot-Stickers heter Goutie på (någon slags) kinesiska och är degknyten, som oftast är fyllda med en fläskfärsfyllning (denna gång blev det dock kyckling för min del). Det som skilljer dem från vanliga dumplings är att de först steks i en panna innan de ångkokas. Med den tillagningstekniken får de en krispig yta som ger ett härligt tuggmotstånd. Pot-stickers anser bringa lycka och framgång och därför lagar man dem ofta kring det kinesiska nyåret för att man ska få ett lyckosamt nytt år. Man har till och med hittat litteratur som är över 3000 år gammal där man beskrivit att Gouties är särkilt bra för själen! Det finns många anledningar till att laga (och äta!) dessa godingar med andra ord.
 
 
Pot-Stickers fyllda med kyckling, ingefära, lime, vitlök, vårlök, morot...
(16 stycken = 2 port)
 
Deg
150 gram mjöl
110 ml vatten
1 nypa salt
 
Fyllning
150 g kycklingfärs
1 morot
1 vårlök
1 lime, skalet
2-3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 tsk vitvinsvinäger
Sriracha, några droppar
Salt&peppar
 
Edamame i jordnötssås
1-2 dl edamamebönor
2 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk olivolja
1 msk jordnötssmör
Salt&peppar
 
Solrosolja (eller rapsolja) och vatten till stekning/ångning
 
1.
Börja med degen:
Koka upp vattnet. Häll mjölet i en bunke och blanda med en nypa salt. Häll över det kokande vattnet. Rör om med en slev tills allt vatten har blandat sig med mjölet. Häll sedan över blandningen på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda i 5-10 minuter för att aktivera glutenet i mjölet. Täck sedan med plastfolie och låt vila i minst 20 minuter i kylen.
 
2.
Fyllning:
Skala moroten, ingefäran och vitlöken och riv sedan på den fina delen på ett rivjärn. Cesta limen. Blanda med kycklingfärsen och övriga ingredienser till färsen. Låt stå några minuter för att dra.
 
3.
Tillbaka till degen:
Dela degen i 16 lika stora delar (rulla ut till en korv, dela på mitten och fortsätt dela på mitten tills du har 16 lika stora bitar). Platta ut varje degbit till en cirkel, cirka 8-10 cm i diameter. Gör detta antingen med en kavel, eller genom att arbeta med tumme och pekfinger och liksom stretcha ut degen med händerna (jag gjorde så och tyckte det var lättare än att hålla på att kavla).
 
4.
Ta en cirkel och lägg i handflatan. Lägg en tesked av fyllningen i mitten och platta till fyllningen lite. Vik över botten till toppen och knip ihop ena hörnan. Arbeta sedan från den hörnan till den andra genom att vecka degen medan du kniper ihop knytet. Här är en bra video som visar tekniken (kolla från 3:35)
 
5.
Värm solrosolja (eller rapsolja) i en stekpanna och stek pot-stickersen, med den platta sidan ned, i 2 minuter på medelvärme tills de fått en gyllenbrun yta. Häll sedan i 1 dl vatten i pannan och täck direkt med ett lock. Ånga pot-stickersen i 8-10 minuter, eller tills allt vatten avdunstat. Ta bort locket och låt dem koka ytterligare någon minut till de släpper lätt från pannan.
 
7.
Gör jordnötssåsen under tiden som pot-stickersen tillagas. Bara blanda alla ingredienser och vänd sist ner edamamebönorna.
 
8.
Servera  pot-stickersen med edamamebönor och soja. Ät med pinnar för bästa Kina-känsla.

Kommentarer
Postat av: Kai

Mm.. Alla sorters Gyoza eller Jiaozi (Eller Goutie :)) Är tveklöst en favorit :) Snabb, lätt och gott :)

Svar: Vad kul det var att kika in på din blogg. Där ska jag snoka efter mer inspiration från det japanska köket! :)
Louise Laurenius

2016-01-31 @ 14:28:20
URL: http://tabehodai.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0