Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Malfatti med tomatsås

Vet ni vad gnudi är? Ordet kommer från italienska ordet nudi vilket betyder nakna, för det är nämligen naken pasta det handlar om - det vill säga endast raviolifyllningen, utan pastan, som kokas som dumplings. Jag har tidigare gjort ett recept på gnudi med spenat, vilket ni hittar här. Om du dock gör gnudin lite större, så flyttar du dig från Toscana där gnudin uppfanns till Lombardiet där malfattin sägs komma från. Malfatti är alltså exakt samma sak som gnudi, men en annan storlek - typiskt italienska regioner att ändra en pyttedetalj för att sedan kunna göra anspråk på ursprungsbemärkningar som DOC (denominazione di origine controllata) och DOP (denominazione di origine protetta). Malfatti betyder "dåligt gjorda" eller "dåligt formade". Men jag tycker inte de är förtjänta av det namnet, för de här dumplingarna är alldeles, alldeles perfekta!
 
De är fantastiskt goda! Normalt sätt binds smeten ihop med lite mjöl, men jag gjorde en glutenfri variant idag med fiberhusk och det blev super! Om du vill stanna inom italienka matlagar så ska de bestå av spenat, inte basilika och persilja som i mitt fall - men jag tycker att basilikan ger mer smak än spenaten. Dessutom bör du servera dina malfatti antingen med brynt smör med salvia, eller med en enkel tomatsås som jag gör här. 
 
 
Malfatti med tomatsås
(2 portioner)
30 g basilika
1 stort ägg
200 g ricotta
1 dl färskriven parmesan
1 msk fiberhusk
3 msk finhackad persilja
Salt & peppar
 
3 dl passerade tomater
3 dl vatten
2 tsk socker
1 tsk soja
1 tsk Worcestershiresås
Salt & peppar
 
1.
Grovhacka basilikan, och lägg ner i en mixer tillsammans med ägget. Mixa tills basilikan blivit hel inkorporerad med ägget - oroa dig inte om färgen är grå och tråkig - när malfattin senare kokar kommer basilikans gröna färg tillbaka - som magi!
 
2.
Lägg ägg- och basilikavätskan i en bunke och blanda ner ricotta, parmesan fiberhusk och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Rör om. Låt stå och svälla medan du fortsätter med tomatsåsen.-
 
3.
Häll ner passerade tomater, vatten, socker, soja, Worcestershiresås, salt och peppar i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt koka ner till hälften.
 
4.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta. När vattnet kokar formar du malfatti med hjälp av två skedar och lägger ner i vattnet. När malfattin stiger till ytan är de klara, men de kan gärna ligga i en halv minut till en minut till. Ta upp med hålslev. Fortsätt så till hela smeten är slut, det blir ca 12-14 malfatti beroende på hur stora du gör dem.
 
5.
Häll upp tomatsåsen i två djupa tallrikar. Toppa med malfatti och dekorera eventuellt med lite persilja.
 
Buon appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0