Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Bakade havregrynsmuffins med banan och björnbär

Ibland har man kanske inte tid att sätta sig ner och äta frukost. Det händer inte mig särskilt ofta, i och för sig, för jag prioriterar alltid att hinna med dagens första mål. Men då och då, när jag är på resande fot till exempel, behöver jag en frukost som går att slänga ner i väskan - och nu har jag uppfunnit världens bästa to-go-frulle. Kolla bara in dessa glutenfria och sockerfria bakade havregrynsmuffins, fyllda med mumsiga björnbär! De blev riktigt bra, och är fyllda av smak från kryddor som kardemumma, vanilj, kanel och ingefära. En mogen banan gör dem lagom, naturligt, söta, i övrigt är där inget socker i smeten. En perfekt start på dagen, helt enkelt. 
 
* For English recipe, see bottom of post *
 
 
Bakade havregrynsmuffins med banan och björnbär
(4 stycken)
1 mogen banan
2 ½ dl (glutenfria) havregryn
1 ägg (eller ett chiaägg*)
1 tsk vaniljpulver
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ tsk ingefära (pulver)
4 kardemummakärnor, mortlade
80 g björnbär
 
* För att göra ett chiaägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt stå i 10 minuter tills det bildats en gelé. Detta "ägg" fungerar sedan som ett vanligt ägg (dvs binder smeten), men är helt veganskt!
 
1.
Sätt ugnen på 220 grader
 
2.
Mosa bananen och lägg i en bunke. Blanda ner alla övriga ingredienser utom björnbären. Rör om. Dela björnbären på hälften om de är stora. Vänd försiktigt ner tre fjärdedelar av bären, spara resten till toppingen.
 
3.
Fördela smeten i fyra muffinsformar. Toppa med resten av björnbären. 
 
4.
Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
 
5.
Servera med färska bär. Ringla eventuellt över lite honung eller jordnötssmör - om du vill vara lite extravagant, det behövs egentligen inte.
 
Buon appetito e buona giornata!
 
English version
1 ripe banana
1 cup (glutenfree) rolled oats
1 egg (or one chia egg* for vegan option)
1 tsp vanilla powder
½ tsp baking powder
½ tsp cinnamon
½ tsp grounded ginger
4 cardamom seeds, peeled and grinded
80 g blackberries
 
* mix 1 tbsp chia seeds with 3 tbsp water. Let sit until gel forms, then use as a normal egg to bind batter.
 
Pre heat the oven to 220 degrees C (425 degrees F). Mash the banana with a fork, put in a bowl. Stir in all additional ingredients, exept for the blackberries. Gently fold in the blackberries, but save some for the topping. Divide the batter into 4 cupcake forms. Top with remaining blackberries. Bake in oven, about 20 minutes. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0