Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Smörstekta pilgrimsmusslor med potatisstomp, parmesan- och persiljaströssel, hackade pistagenötter och granatäppelkärnor

Jag vet inte riktigt vad som hände igår, för min statistik på bloggen sköt i höjden! Är det någon som sett om något av mina inlägg blivit delat någonstans? Jag är nyfiken. Nåväl, välkomna hit, nya som gamla läsare.
 
Idag ska jag bjuda er på ett riktigt gött recept, som jag formulerade i huvudet medan jag styrde stegen till marknaden i morse. Egentligen vet jag inte alls varför, men jag fick ett plötsligt sug efter pilgrimsmusslor. Jag får alltid lust att äta sådant som jag aldrig äter. Märkligt egentligen. Men det är ju bra också - för då får jag testa att laga till nya ingredienser, och det är ju precis så man utvecklas i sin matlagning. Nu hade jag en sådan väldans tur att jag hittade färska pilgrimsmusslor i affären. Med romsäcken kvar. OCH liggandes i sitt fina skal. För en matbloggare är det jackpot - en pilgrimsmussla är ju så mycket finare om den serveras i sitt skal, än om den serveras på en vanlig tallrik. Kolla själva.
 
Alltså! Drömmen i ett snäckskal!
 
Jag valde att göra ett potatisstomp som jag smaksatte med vårlök. Det lade jag i botten på skalet. Romsäcken stekte jag i smör. Pilgrimsmusslan stektes i både olja och smör. Hög temperatur är det som gäller - och snabbt ska det gå! Allt toppades med ett strössel på parmesan, citroncest och persilja. Och hackade pistagenötter. Och granatäppelkärnor. Och lite av det brynta smöret. Lyxlunch! Minst sagt! 
 
Beräkna tre musslor per person för en lunch. Som aptitretare eller förrätt räcker 1-2 stycken per person. 
 
Smörstekta pilgrimsmusslor med potatisstomp, parmesan- och persiljaströssel, hackade pistagenötter och granatäppelkärnor
(2 portioner)
6 pilgrimsmusslor med skal och romsäck
Salt & peppar
2 msk olivolja
2 msk smör
 
6 medelstora potatisar
2 msk ricotta
2 msk smör
2 msk mjölk
1 vårlök
Salt & peppar
 
½ dl färskriven parmesan
Cest från 1 citron
2 msk finhackad persilja
 
15 pistagenötter
2 msk granatäppelkärnor
 
1.
Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Salta vattnet. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen med en ballongvisp eller liknande. Blanda ner ricotta, smör och mjölk. Blanda tills du får ett mos, det får gärna vara lite bitar kvar. Hacka vårlöken och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
 
2.
Avlägsna försiktigt pilgrimsmusslorna från sina skal. Skär bort romsäcken, men spara den för gud skull! Skölj pilgrimsmusslorna i kallt vatten. Rengör skalen noga. Stek romsäcken i smör på hög värme, cirka 30 sekunder på varje sida. Torka av pannan. Hetta upp olivolja. Lägg i smöret och låt det bli gyllene. Det är viktigt att pannan är varm (det är därför du behöver ha i olivolja eftersom den tåler högre värme och hindrar smöret från att brännas). Salta och peppra pilgrimsmusslorna på båda sidor. Stek snabbt, cirka 1 minut på varje sida.
 
3.
Riv parmesan och citroncest. Finhacka persiljan. Blanda. Hacka pistagenötterna.
 
4.
Lägg potatisstompet i botten på skalen. Lägg på pilgrimsmusslan och romsäcken. Strössla över parmesanblandningen. Toppa med pistagenötter och granatäppelkärnor.
 
Buon appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0