Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfria frukostmuffins med pocherade päron (veganska)

Jag äter min bananglass till frukost varje morgon. Det finns få saker som slår den, och jag kan riktigt längta tills frukost redan när jag går och lägger mig på kvällen - bara för att återigen få mumsa i mig min #nicecream. Men idag kände jag för förändring. En period i livet experimenterade jag mycket med olika frukostar, men det var länge sedan nu, så det var helt enkelt dags. Och eftersom jag oftast tänker på hur min mat kommer att se ut på bild (allt för bloggen och instagram) så ville jag göra något som inte bara var gott utan även fotogeniskt. Det resulterade i de finaste muffinsarna jag någonsin skapat. Kolla bara:
 
Pocherade päron i glutenfri, laktosfri och vegansk muffinssmet. Heja!
 
Hur fina? Päronen är pocherade i en sockerfri lag - jag använde agavesirap istället för rafinerat vitt socker - det är ju ändå frukost vi pratar om, och då vill jag inte att det ska vara för sött. Muffinssmeten är också sötad med lite agavesirap, och dessutom är den glutenfri (hasselnötsmjöl, kikärtsmjöl och kokosmjöl) och vegansk - jag använde ett chia-ägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten) och lite mosad banan för att binda ihop smeten istället för ett vanlig hönsägg. Egentligen hade jag inte som mål att göra dessa veganska, det handlade mer om att jag tyckte det var onödigt att knäcka ett helt ägg, eftersom jag inte skulle behöva använda hela i den lila mängd smet jag gjorde. Nu när jag tänker på det så kanske det var lite overkill. Vad kostar ett ägg liksom? Nåväl, resultatet blev super oavsett vad! Dessa kräver lite planering eftersom du måste pochera päronen en dag i förväg. Men gör du det idag, så har du dessa redo till söndagsfrukosten på dryga halvtimmen imorgon.
 
 
Glutenfria frukostmuffins med pocherade päron (veganska)
(2 stycken)
2 små päron, gärna Kaiser
1 kanelstång
5 stjärnanis
1 msk agavesirap (eller honung för icke-veganskt alternativ)
1 lime, saften
2 cm färsk ingefära
Vatten
 
1 chia-ägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten eller lag)
1 msk kokosolja
1 tsk agavesirap (eller honung för icke-veganskt alternativ)
½ liten banan, mosad
¾ dl hasselnötsmjöl
¼ dl kikärtsmjöl
¼ dl kokosmjöl
½ vaniljstång
½ tsk bakpulver
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 krm vaniljsocker
1 krm salt
 
1.
Dagen innan: Skala päronen. Lägg i en liten kastrull och fyll upp med vatten så att päronen täcks. Lägg i övriga ingredienesr till lagen (kanelstång, stjärnanis, agavesirap eller honung, limesaft och ingefära). Lår koka upp. Sänk sedan värmen och låt päronen sjuda tills de blivit mjuka - känn med en kniv när de är klara (ca 20-30 minuter beroende på din spis). Lägg päronen i en burk. Häll på lagen, sätt på ett lock och sätt i kylen över natten.
 
2.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
3.
Blanda ut chiafrön med vatten - eller för mer smak, använd lagen som päronen legat i. Låt stå i 15 minuter tills en gelé bildas (rör om då och då).
 
4.
Smält kokosolja med agavesirap (eller honung) i en kastrull. Mosa bananen och blanda ner i kastrullen.
 
5.
Blanda alla övriga (torra) ingredienser i en bunke. Vänd ner chia-ägget och kokosolja-agave-banan-mixen. Rör om till en smet/deg.
 
6.
Smörj två stora muffinsformar (alternativt små runda ugnsformar) med en naturell olja. Lägg i lite smet i botten. Tryck ner ett päron i varje och fördela sedan övrig smet runt omkring.
 
7.
Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.
 
8.
Låt svalna något innan du tar ut dem ur formen. Servera med lite turkisk yoghurt.
 
Gotti-gotti

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0