Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Smörstekt torsk, ärtpuré, knaprig pancetta, potatis och brynt smör

Det har varit väldigt mycket frukostrecept här och på Instagram den senaste tiden. Det beror mest på att jag älskar frukost. Dessutom ärlskar jag quinoa, sötpotatis, spenat och fetaost, och just de fyra sakerna kombinerar jag som oftast en en sallad till lunch och middag, så variationen är inte extrem alltid - och ingen vill se samma sallad på bild twentyfour-seven. Men. Nu kan jag lova er att jag kommer lägga in lite fler middagstips. Jag var nämligen och handlade mat idag, och gick lite banas i affären... vet inte riktigt vad som hände. Torsk, anka, gräddfil, potatis och dill. Saker som jag ytterst sällan köper hamnade i korgen. Så nu blir det kreativ vecka. Först ut är denna väldigt Sverige-inspirerade lunchen. Och my Lord, var gott det var. Brynt smör säger jag bara - kan vara den bästa smaksättaren någonsin. 
 
Helt ärligt - letar ni efter en huvudrätt att laga till nyårsmiddagen, då har ni den här!
 
 
Smörstekt torsk, ärtpuré, knaprig pancetta, potatis och brynt smör
(2 portioner)
250-300 g färsk torskfilé
3 msk smör
5 dl vatten + ½ dl salt 
Salt & peppar
 
Ärtpuré
2 ½ dl frysta gröna ärtor
2 msk gräddfil
Salt & peppar
 
Tillbehör
Kokt potatis
Knaperstekt pancetta
Ärtor
Dill
Brynt smör
 
1.
Börja med torsken. Om du får tag på portionsbitar av benfri torskrygg med skinnet kvar är det absolut att föredra. Jag å andra sidan hittade bara skinnfri torskfilé full med ben, så jag byxade torken för att enkelt få bort alla benen, sedan delade jag den i lagom stora bitar. Blanda till saltlagen (vatten + salt) och lägg torsken däri i cirka 30 minuter - detta gör att köttet blir mer fast och det blir lättare att steka.
 
2.
Under tiden kokar du potatis och steker pancetta (hittar du inte pancetta - ta bacon).
 
3.
Koka ärtorna i lättsaltat vatten. När de är mjuka, häll av vattnet i en sil och häll sedan tillbaka ärtorna i kastrullen. Lägg några i kallt vatten för att sedan ha till dekorering (det kalla vattnet hjälper till att hålla ärtorna gröna). Mixa resten av ärtorna med gräddfil till en puré. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Värm upp smör i en stekpanna. Torka av torskfiléerna och salt och peppra på båda sidor. Om du har torskrygg med skinn lägger du ner torsken med skinnsidan ner och öser sedan ovansidan med smör tills torsken är klar - den ska ha en liten kärna i mitten. Om du har torskfilé utan skinn, lägger du ner torken och låter den steka på en sida några minuter, för att sedan vända den.
 
5.
Bryn smör i en kastrull. Ta rärr rikligt med smör, även om du inte kommer att använda all - det är lättare att bryna smör om volymen är något större. Vispa under tiden som smöret smälter för att proteinet inte ska brännas. När smöret har en nötig doft och en mörkt gyllene färg - häll då direkt över i en skål eller kall kastrull så att det inte bräns.
 
6.
Lägg ärtpuré och potatis i en djup tallrik. Toppa med torsken. Strössla över ärtor och pancetta. Skeda över brynt smör och toppa med en dillkvist. 
 
Smaklig spis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0