Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Det är Kanelbullens dag - här är mitt bästa recept

Det var inte länge sedan jag publicerade mitt favoritrecept på kanelbullar - men eftersom det är Kanelbullens Dag idag, så får ni det igen! Tänk att en bulle kan vara så omtyckt att den har fått sin egen dag, rätt så fantastiskt egentligen. När en av mina BFFs gifte sig i somras, bad hon mig baka en massa bullar, för hon ville ha en kanelbulletårta som bröllopstårta - inget dåligt betyg till denna bulle. Och självklart ställde jag upp. Alla tillfällen att baka, är bra tillfällen!
 
Glad Kanelbullens Dag på er!
 
 
Kanelbullar med kardemumma och extra mycket fyllning
(10-12 stycken)
25 g färsk jäst
2 dl mjölk
75 g smör
¾ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
1 litet ägg
6 dl vetemjöl special + lite till utbakningen 
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
½ dl strösocker
 
1 ägg till pensling 
 
Topping
½ dl vatten
2 msk ljus sirap
1 tsk kardemumma
½ dl strösocker
 
1.
Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk och smör till fingervarmt i en kastrull. Slå över jästen och rör om så att jästen löser sig.
 
2.
Tillsätt strösocker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget, samtidigt som maskinen arbetar. Du kanske inte behöver använda allt mjöl - när degen släpper från kanterna behöver du inte hälla i mer. Arbeta degen cirka 10 minuter så att den bli elastisk och fin.
 
3.
Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.
 
4.
Sätt ut smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat. Blanda sedan med kanel och socker.
 
5.
Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord. Bred över fyllningen och vik först in en tredjedel mot mitten, och sedan den andra tredjedelen ovanpå (treslag). Platta till och jämna ut, kavla eventuellt lite lätt ovanpå degen.
 
6.
Slär 10-12 remsor av degen, beroende på hur stora du vill att bullarna ska bli. Byxa varje remsa (det vill säga, skåra dem igen, men inte hela vägen upp). Twinna "byxbenen" runt varandra. Vira sedan den twinnade remsan runt två fingrar och avsluta med att dra över änden över cirkeln. Förstår ni? Annars kan ni bara snurra in remsan som en halv lussebulle. Gör som ni vill - det kommer smaka lika gott!
 
7.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
 
8.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 
9.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i ugenen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter - håll koll!
 
10.
Banda vatten med ljus sirap i en skål. Blanda strösocker med malen kardemumma i en annan skål.
 
11.
Direkt när bullarna kommer ut från ugnen, penslar du dem med sirapsblandningen och strösslar över kardemumma- och sockerblandningen.
 
12.
Låt svalna på galler.
 
Enjoy!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0