Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Krämig och len currysoppa med tofu, kokos och jordnötssmör

Jag tappade halva curryburken i kastrullen när jag lagade denna soppan! Men skam den som ger sig - som tur var, var det bara i början av matlagningsprocessen så jag hann rädda min lunch! Fast vad vet jag, kanske var det just mängden curry som gjorde den här soppan extra god. För god, det var precis vad den var! Jag tycker ofta det är svårt att få till den där perfekta smaken när jag lagar indiskt/asiatiskt - eller mat från en plats i fjärran öster. Men denna gången blev det faktiskt riktigt bra. Ingredienser som lime, ingefära, vitlök, currypulver, fisksås och soja tog mig direkt dit jag ville vara smakmässigt. Och gurkmejan gav extra fin färg!
 
Den här soppan blir extra krämig av att jag mixar den med silkestofu och jordnötssmör. Det innebär också att den blir otroligt mättande. A little goes a long way, så att säga.
 
Åh, och en sak till. Soppan är glutenfri och vegetarisk - och inte det minsta tråkig för den sakens skull! Tar du bort fisksåsen och byter honungen mot agavesirap är den till och med vegansk.
 
 
Krämig och len currysoppa med tofu, kokos och jordnötssmör
(2 portioner)
150 g silkestofu
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tumbit färsk ingefära
2 msk gult currypulver
1 msk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk fisksås
1 + 1 tsk soja
½ lime
1 tsk honung 
1 ½ msk jordnötssmör
30-40 g färskt kokoskött
1-2 msk olivolja
Salt & peppar
 
Topping
Koriander
Sötpotatis
Cashewnötter
Tapiocapärlor
Kokoskött
Lime
 
1.
Börja med att försiktigt steka silkestofun i olja. Smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och 1 tsk soja. Ställ åt sidan.
 
2.
Hacka rödlök och vitlök. Riv ingefäran. Värm upp olivolja i en kastrull och stek lök, vitlök och ingefära mjukt på låg/medel värme. Tillsätt curry, gurkmeja och paprikapulver och låt kryddorna steka med ett tag för att få ut maximal smak. Häll på kokosmjölk, vatten, buljongtärning, fisksås, soja, lime och honung. Låt koka upp.
 
3.
Grovhacka kokosköttet och lägg ner i soppan. Spara lite till topping. Lägg ner tre fjärdedelar av silkestofun samt jordnötssmöret i soppan. Mixa den sedan len och krämig med en stavmixer. Låt koka upp igen.
 
4.
Häll upp i skål och toppa med kokoskött och tofu. Jag hade ungsbakad sötpotatis kvar i kylen så de fick också vara topping i soppan - kan rekommenderas! Och tapiocapärlorna som var marinerade i gurkmeja! Och cashewnötter för extra crunch! Men go wild and crazy - bara fantasin sätter gränser. Koriander är dock ett måste!
 
5.
Smaka av med lime, salt och peppar. 
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0