Mycket här i livet blir bättre när man toppar det med något extra. Det borde heta extra topping på tillvaron istället för extra krydda på tillvaron. Tycker i alla fall jag. Och när vi ändå är inne på ämnet topping (smidig övergång) så kan vi väl prata lite om de här auberginskivorna som jag toppade med ungefär allt jag hittade i kylen?
Pizza är ett ypperligt tillfälle att göra av med rester. Toast lika så. Men om man nu inte har tid att vänta på en pizzadeg som ska jäsa, och inte har något bröd hemma - ja, då kan man även toppa ugnsbakad aubergine. Helt klart en värdig utmanare till både pizza och toast.
Mina topping-förslag är ju just det - förslag. Det finns inga regler. Vad skulle du toppa din aubergine med?
Aubergine-pizza... eller aubergine-toast. Kalla det vad ni vill!
(1 portion)
1 liten aubergine + 3 msk salt
Olivolja
Salt, peppar & paprikapulver
½ avocado
Några droppar lime
1 ägg
½ liten sötpotatis
Kanel, ingefära, salt och peppar.
20 g pancetta
1 msk olivolja
1 näve persillja
2-3 inlagda kronärtskockor
½ dl krossade tomater
½ dl vatten
½ vitlöksklyfta
4-5 cocktailtomater
1 tsk olivolja
Fänkålsfrön
1.
Dela auberginen i fyra delar på längden. Lägg på en skärbräda och strö över 3-4 matskedar salt (på alla sidor). Låt ligga i minst 30 minuter (gärna längre) så att den betska vätskan försvinner. Skölj sedan av saltet och torka auberginen. Lägg på en plåt, ringla över olivolja, krydda med salt, peppar och paprikapulver.
2.
Halvera cocktailtomaterna och ringla över olivolja och fänkålsfrön. Lägg på plåten med auberginen, sätt sedan in på 200 grader C i cirka 30 minuter.
Topping 1
Mosa en del av avokadon och smaksätt med lime, salt och peppar. Skiva den andra delen av avokadon. Stek ägget i en panna och stansa ut en cirkel om du vill vara fancy.
Topping 2
Koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten. Mixa den till en puré och smaksätt med kanel, ingefära, salt och peppar. Stek pancettan krispig.
Topping 3
Mixa olivolja och persilja till en grön olja. Dela kronärtskockshjärtan i mindre bitar.
Topping 4
Koka upp krossade tomater med vatten, en hel (halv) vitlök, salt, peppar och chiliflakes. Reducera ner till häften så att tomatsåsen blir extra krämig.
3.
Ta ut auberginen från ugnen och toppa var och en med ovanstående. Enjoy!
ENGLISH RECIPE
Eggplant pizza slices... or eggplant toast. Call it what you want!
(1 serving)
1 small eggplant + 3 tablespoons salt
Olive oil
Salt, pepper & smoked paprika powder
½ avocado
1 egg
½ small sweet potato
Cinnamon, ginger, salt and pepper.
20 g pancetta
1 tablespoon of olive oil
1 handfull parsley
2-3 pickled artichokes
½ dl crushed tomatoes
½ dl water
½ garlic clove
4-5 cocktail tomatoes
1 teaspoon of olive oil
Fennel seeds
1.
Cut the eggplant ilenghtwise nto four parts. Put the slices on cutting board and sprinkle over 3-4 tablespoons of salt (on all sides). Leave for at least 30 minutes (preferably longer) or until the liquid is evaporated. Then, rinse off the salt and wipe the eggplant dry. Put on a oven tray, drizzle with olive oil, season with salt, pepper and smoked paprika.
2.
Half the cocktail tomatoes and drizzle with olive oil and fennel seeds. Place on the tray with the eggplant. Bake at 200 degrees C for about 30 minutes.
Topping 1
Mash a half of the avocado and flavor with lime, salt and pepper. Slice the other part of the avocad. Fry the egg in a pan and cut out a circle if you want to be fancy.
Topping 2
Boil the sweet potato in salted water. Mix into a purée and flavor with cinnamon, ginger, salt and pepper. Fry the pancetta crispy.
Topping 3
Mix olive oil and parsley into a green oil. Cut the artichoke hearts into smaller pieces.
Topping 4
Boil crushed tomatoes with water, a whole (half) garlic clove, salt, pepper and chiliflakes. Reduce until the tomato sauce becomes extra creamy.
3.
Remove the eggplant from the oven and top each piece with the above toppings. Enjoy!