Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Cantucci med saffran och apelsin

 
På italienska betyder biscotti "bakad två gånger" (bis = två, cotti = bakad), och det är precis vad de här kakorna är. Men även om vi kallar dem för biscotti här i Sverige, så är det korrekta italienska namnet cantucci. Kakorna härstammar från Prato i Toscana och där, precis som på många andra platser i Italien, är cantucci ett populärt avslut på en måltid, och serveras ofta tillsammans med vin santo - ett sött dessertvin. Men de går precis lika bra att servera till ditt kaffe...
 
Idag gjorde jag cantucci med saffran och apelsin. Mest för att min bästa kompis mamma hade uttryckt en önskan. Men också för att de är grymt goda. Dock kan du variera dina cantucci på många olika sätt. Smaksätt med vanilj. Byt ut apelsinen mot citron. Ersätt mandlarna med andra nötter, choklad eller torkad frukt. Så många möjligheter...
 
 
Cantucci med saffran och apelsin
(15-20 cantucci)
50 g smör
½ g saffran
1 apelsin, skalet
1 ägg
¾ dl strösocker
2 ½ dl mjöl
¾ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mandel
 
1.
Värm ugnen till 175 grader.
 
2.
Smält smör med saffran och apelsinskal i en kastrull. Ta bort från värmen och blanda ner ägget.
 
3.
Blanda socker, mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vänd ner grovt hackade mandlar och till sist smöret.
 
4.
Forma degen till en längd, cirka 5 cm bred, på en plåt och baka i 20 minuter.
 
5.
Ta ur plåten från ugnen och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längden i 1 ½ cm breda cantucci, på diagonalen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt dem torka i ugnen i 15-20 minuter.
 
6.
Förvara dem i en lufttät (plåt)burk.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Saffron cantucci
(15-20 cantucci)
50 g butter
½ g saffron
1 orange, the peel
1 egg
¾ dl caster sugar
2 ½ dl flour
¾ teaspoon baking soda
1 pinch of salt
1 dl almonds
 
1.
Pre-heat the oven to 175 degrees C.
 
2.
Melt the butter with the saffron and the orange peel. Remove from the heat and add the egg.
 
3.
Combine sugar, flour, baking soda and salt in a bowl. Add coarsely chopped almonds and finally the butter.
 
4.
Form the dough to a length, about 5 cm wide, put on an oven sheet and bake for 20 minutes.
 
5.
Remove the sheet, lower the heat to 125 degrees C and cut the length into 15-20 cantucci, on the diagonal. Put the cantucci back on the sheet and let them dry for about 15-20 minutes in the oven.
 
6.
Keep in an airtight container.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0