Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Quinotto med grön pesto och fransk (!) getost

Nu kanske ni tycker jag är helt knäpp i huvudet som sätter ett utropstecken efter fransk (!) i rubriken - för den mesta getost ni hittar hemma i Sverige är ju faktiskt just fransk chèvre. Men ni anar inte hur länge jag har letat igenom varenda butik i Milano efter just fransk getost. Här finns en massa formaggio di capra, italiensk getost, men det är inte chèvre. Så döm min lycka när jag snubblade över en bit chèvre i en av Milanos saluhallar idag. Obeskrivligt glad! Och särskilt dyr var den inte heller. Dubbelt glad med andra ord.
 
Egentligen hade jag bara tänkt använda den på enklaste sätt i en sallad, men det får jag spara till imorgon, för jag blev sugen på något varmt. På något varmt, och gott, och som inte tog en evighet att göra. Det var då jag betämde mig för att göra quinotto - det vill säga risotto gjort på quinoa. Det är så tacksamt, för du behöver inte stå och veva som i en vanlig risotto. Istället kokar du quinoan som vanligt, men tar av den några minuter innan den är klar, så den fortfarande är lite rinnig och blöt. Därefer kan du blanda ner smaksättare, i mitt fall pesto, men bara riven parmesan är också ett hett tips! Oändliga möjlgheter. Och ja, sedan toppar du dem med ovan nämnda chèvre så att den får halvsmälta och bli perfekt i konsistensen.
 
Min pesto gjorde jag på en blandning av cashewnötter, hasselnötter och pistagenötter. Dessa mixade jag med parmesan, basilika, citroncest och olivolja. Och - hemligheten för att få den superkrämig är att även blanda ner kokande vatten. Det fungerar som magi och peston blir krämig utan gädde eller annat tjaffs. Tummen upp!
 
 
Quinotto med grön pesto och getost
(2 portioner)
1 ½ dl okokt quinoa
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
 
½ dl naturella cashewnötter
½ dl rostade hasselnötter
10-12 pistagenötter
1 dl färskriven parmesan
½ citron, skalet
2 msk olivolja
1 näve färsk basilika
½ dl kokande vatten
Salt och peppar
 
Getost
Persilja
Rosépeppar
Pistagenötter
 
1.
Skölj quinoan i en sil, lägg sedan i en kastrull och häll på vattnet samt buljongtärningen. Låt koka upp. När det kokat upp, sänker du värmen, sätter på ett lock och låter sjuda i 13-14 minuter. Den ska inte bli helt torr, utan ha lite vätska kvar.
 
2.
Mixa alla ingredienser till peston.
 
3.
Blanda ner peston i quinoan och rör om tills den är krämig och fått en fin grön färg.
 
4.
Häll upp på en tallrik. Toppa med getostbitar, persilja, rosépeppar och hackade pistagenötter.
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0