Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Sötpotatisgnocchi med salviasmör

Det finns en smakkombination som nästan är superior alla andra. Brynt smör och salvia. Om ni aldrig har testat den kombinationen, så är det hög tid nu. Bryn smör, stek/fritera salvia och smaksätt sedan pumpasoppan med det. Eller pastan. Eller som här - ha det som världens enklaste sås till dina hemmagjorda sötpotatisgnocchi. Lättare än så blir det inte att lyxa till vardagen.
 
Gnocchi består oftast av vanlig potatis och mjöl, men efter som 1) jag älskar sötpotatis och 2) jag undviker gluten så blev min version helt enkelt en glutenfri sötpotatisvariant. Fantastiskt gott! Hemligheten är att inte koka potatisen för att få den mjuk och således kunna göra gnocchin - ugnsrosta den istället. Då har du mycket större möjligheter att smaksätta sötpotatisen redan innan den bli gnocchi, och det ger ett ypperligt slutresultat. Dagens tips.
 
 
Sötpotatisgnocchi med salviasmör
(2 portioner)
2 ½ dl sötpotatismos
½ dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
Salt/peppar/paprikapulver/kanel
2 tsk olivolja
40 g smör
10 salviablad
Polentagryn
 
Eventuellt spenat och granatäpplen till servering.
 
1.
Du behöver 2,5 dl mos, vilket för mig innebar en stor sötpotatis. Skala och dela sötpotatisen i bitar. Lägg på plåt och krydda med salt, peppar, paprikapulver, kanel och olivolja. Massera in kryddorna. Sätt in i ugnen och grädda på 200 grader i cirka 25-30 minuter - tills de blivit mjuka. Ta ut och mosa med gaffel till ett mos, låt svalna.
 
2.
Blanda moset med bovetemjöl och fiberhusk. Dela degen i tre delar och rulla ut korvar, cirka 1 cm i diameter. Skär 2 cm lång bitar och rulla sedan varje bit över en gaffel för att skapa räfflor. Lägg på en plåt som du täckt med polentagryn - så fastnar de inte.
 
3.
Koka upp vatten. Lägg i några gnocchi i taget. När de flyter upp till ytan är de klara - det tar inte längre än någon minut.
 
4.
Smält smör i en stekpanna. Grovhacka salvian och låt steka med. När smöret är brynt, släng då ner gnocchin och låt steka med någon minut för att de ska få en trevlig yta.
 
5.
Servera i djup tallrik, eventuellt med lite spenat och granatäpple.
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0