Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Falafel i savoykål med picklade ingefärsmorötter, avokadoröra och tahini

Det här är, på inga sätt och vis, en traditionell falafel. Dels för att jag tog en genväg och använde förkokta kikärtor istället för att lägga torkade kikärtor i blöt över natten (det får man göra när man inte vet vad man känner för att äta redan en dag i förväg). Dels hade jag ingen spiskummin hemma, och ingen koriander heller för den delen, så någon traditionell smaksättning blev det kanske inte heller. Jag bytte ut gul lök till purjolök i smeten. Och så la jag till ingefära och gurkmeja, för att jag tänkte att det kunda vara gott. Ja - och sist men inte minst, hade jag inga glutenfria pitabröd på lager, så jag använde mig av naturens mest perfekta wrap: savoykålsblad.
 
Ja ni ser, det finns inget traditionellt överhuvudtaget med den här falafeln. Men. God var den. Så pass att jag slukade min lunch på mindre än tre minuter skulle jag tro. Ja, innan jag hann blinka var tallriken tom...
 
 
Falafel i savoykål med picklade ingefärsmorötter, avokadoröra och tahini
(2 portioner)
1 burk kokta kikärtor, 400 g
½ purjolök
1 persiljekvist
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, 2-3 cm
2 msk tahini
1 tsk gurkmeja
Salt/peppar/paprikapulver
Olja till stekning
 
Picklade morötter
2-3 morötter
½ dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 bit ingefära, 2-3 cm
 
Tillbehör
4 savoykålsblad
½ avokado
½ purjolök
4 cocktailtomater
Svarta sesamfrön
Tahnini
Olivolja
Salt/peppar
 
1.
Börja med de picklade morötterna. Skala morötterna. Fortsätt sedan med skalaren att hyvla tunna remsor av morötterna tills endast kärnan återstår. Lägg remsorna i en skål. Koka upp en 1-2-3 lag (det vill säga vinäger, socker och vatten - ja, jag använder vinäger istället för ättika då det är lättare att hitta i Milano) och släng ner ingefäran i samma lag. När lagen kokat upp och sockret löst sig, häller du lagen över morötterna och låter dem stå tills lagen svalnat. Sätt sedan in skålen i kylen och förvara där tills användning.
 
2.
Skala kikärtorna. Med detta menar jag, ta av det lilla höljet som omger varje ärta = mycket bättre slutresultat. Lägg dem i en mixer tillsammans med grovhackad purjolök och persilja, riven vitlök och ingefära, tahnini och kryddor. Mixa till en grov smet. Rulla bollar av smeten. Tryck/pressa ihop bollarna hårt så att de håller formen.
 
3.
Värm upp rikligt med olja i en stekpanna. Oljan ska minst täcka bottnen på pannan. Lägg försiktigt ner falafelbollarna och stek tills gyllene på alla sidor.
 
4.
Mosa avokadon och krydda med salt och peppar. Skiva pujolöken och stek i lite olja och salt. Dela tomaterna. Skölj savoykålen och ta bort den grövsta delen av stammen.
 
5.
Läg upp savoykål i en djup tallrik. Lägg på avokadoröran, falafelbollarna, morötterna, purjolöken och tomaterna. Ringla över tahini och strö över sesamfrön. Rulla ihop till en wrap och ät!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0