Vinterpäron med crunch, honungsyoghurt och jordnötssmör
Yoghurt, frukt och havregryn är inte några främmande frukostingredienser för många av oss. Men jag tror att vi oftast gör exakt samma sak med dem: det vill säga, häller upp yoghurten i en skål, skivar ner frukten och toppar med havregryn i någon slags müsli-form. Right? Nu kommer jag dock med en helt ny idé. Ta samma ingredienser (lägg till några), och skiva dem, baka dem och lägg upp dem på ett annorlunda sätt - helt plötsligt har du en helt ny frukost, men basingredienserna har inte ändrats. Voilà, jag antar att det är precis detta som kallas vara "kreativ i köket". Ibland behöver vi bara tänka utanför boxen, gå bort från våra vanor och tänka i nya banor. Livet blir roligare då. Frukosten också.
Vinterpäron med crunch, honungsyoghurt och jordnötssmör
(2 portioner)
2 päron
1 tsk citronsaft
½ dl (glutenfria) havregryn
¼ dl mandlar
¼ dl hasselnötter
¼ dl kokosflingor
¼ dl dl solroskärnor
1 medjool-dadel
1 tsk kokosolja
1 tsk vatten
1 knivsudd vaniljpulver
1 knivsudd malen kardemumma
1 ½ dl grekisk yoghurt
Flytande honung
Jordnötssmör
Pistagenötter
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Skiva ett päron tunt på en mandolin, droppa över lite citronsft så att de inte blir bruna. Lägg åt sidan.
3.
Dela det andra päronet på hälften. Packa in varje päronhalva i en bit blötlagt hushållspapper. Micra sedan på full effekt i 2,5 minuter.
4.
Blanda alla ingredienser till crunchet i en matberedare. Pulsera tills det blivit hackat (men inte ett pulver). Är det för torrt, tillsätt lite mer vatten.
5.
Lägg de bakade päronhalvorna i en ugnssäker form med snittytan upp. Packa dem med crunchet och sätt in i ugnen. Baka tills crunchet blivit gyllene, cirka 10-15 minuter.
6.
Blanda grekisk yoghurt med lite honung. Bred sedan ut yoghurten på två djupa tallrikar. Lägg på några av de tunt skivade päronen, följt av det ugnsbakade päronet. Toppa med jordnötssmör, några pistagenötter och ytterligare lite honung.
Kommentarer
Postat av: rememberthiis.blogg.se
Låter gott !
Svar:
Louise Laurenius
Trackback