Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Quinoapanerade tofu nuggets med BBQ-sås, guacamole och sötpotatis

Jag kommer fortfarande ihåg en dokumentär jag såg för säkert 10 år sedan, där Jamie Oliver tog med några engelska kids för att visa hur McDonalds tillverkade sina chicken nuggets. Det var groteskt. Jag tror inte en enda normal styckdel från kycklingen faktiskt fanns med i processen, istället var det bara nermalda broskbitar, och ben och fett. Typ. Jag kan ju inte svära på att det fortfarande går till sådär, men det är en stor anledning till att jag inte har ätit på McDonalds på... well, tio år.
 
Men. Jag tycker om själva idén med nuggets, och lyckligtvis kan man göra betydligt trevligare varianter själv. Självklart kan du göra nuggets av kyckling, men denna gång valde jag att använda tofun jag hade i kylen - och det blev så himla bra! Dessutom använde jag quinoa som panering, så denna rätt är både vegansk och glutenfri - och alldeles alldeles amazing. 
 
 
 
Jag lägger in bilderna från mina stories på Instagram - klicka på varje bild för att se en större version.
 
 
Quinoapanerade tofu nuggets med BBQ-sås, guacamole och sötpotatis
(2 portioner)
300 g fast tofu
1 dl BBQ-sås (se mitt recept nedan)
2 dl kokt quinoa
1 avokado
½ tsk citronsaft
Bakad sötpotatis i kuber
Salt/peppar/paprikapulver
Olivolja
 
BBQ-sås
½ dl ketchup
½ dl sirap
2 msk olivolja
1 msk soja
1 tsk äppelsidevinäger
½ tsk Srirachasås
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tumbit ingefära, riven
Paprikapulver/Salt/Peppar
 
1.
Börja med BBQ-såsen (om du inte köper färdig - men hemlagad är ju alltid bäst). Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop över medelvärme. Sänk sedan värmen och låt reducera till hälften ungefär - det ska bli en rätt stickig och kletig sås, så är den klar!
 
2.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
3.
Dela tofun i lagom stora bitar. Krydda dem med salt och peppar (det krävs rikligt med smaksättning, då tofun annars är rätt smaklös). Vänd sedan varje bit i BBQ-såsen, följt av kokt quinoa. Lägg på ett galler.
 
4.
Sätt in gallret med tofu-nuggetsen i ugnen (med en plåt under, då en del quinoa kan ramla av). Baka tills quinoan blivit gyllene och krispig - för mig tog det cirka 25-30 minuter, men håll koll då alla ugnar är olika.
 
5.
Servera med mosad avokado som du blandar med lite citronsaft och salt/peppar, bakad sötpotatis och resten av BBQ-såsen.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
BBQ tofu nuggets with crispy sauce, guacamole and sweet potatoes
(2 servings)
300 g of firm tofu
1 dl BBQ sauce (see my recipe below)
2 dl coocked quinoa
1 avocado
½ teaspoon of lemon juice
Baked sweet potatoes in cubes
Salt/pepper/paprika
Olive oil
 
BBQ sauce
½ dl ketchup
½ dl maple syrup
2 tbsp olive oil
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon apple side vinegar
½ teaspoon of Srirachasås
1 small garlic clove, grated
1 thumb piece ginger, grated
Paprika powder/salt/pepper
 
1.
Start with the BBQ sauce (if you don't buy one - but home made is always better). Put all the ingredients in a saucepan and simmer over medium heat. Then lower the heat and let it reduce to about half - when it's become a sticky sauce, it's ready.
 
2.
Pre-heat the oven to 225 degrees C.
 
3.
Cut the tofu in nugget pieces. Season them with salt and pepper (plenty of flavoring is required, as the tofu is otherwise tasteless). Then cover each piece with BBQ sauce, followed by cooked quinoa. Add to an oven rack.
 
4.
Insert the rack in the oven (with a tray below, as some quinoa might fall off). Bake until the quinoa has become golden and crispy - for me it took about 25-30 minutes, but keep track of it as all ovens are different.
 
5.
Serve with mashed avocado mix with some lemon juice and salt & pepper, baked sweet potatoes and the rest of the BBQ sauce.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0