Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Sesamflarn med spenat- och ricottakräm, zucchiniblommor och karamelliserad lök

Jag vet inte hur  många gånger jag har gjordet det här sesamflarnet - grunden är alltid den samma, men toppingen varierar varje gång (beroende på vad som finns i kylen, frysen och i skafferiet). Det är det som är så bra med att ha en botten (må det vara detta sesamflarn, en god bit bröd, eller en pizzabotten) som man tycker om - för sedan kan du ju själv bestämma vad din favorittopping är för stunden.
 
Det jag älskar med det här sesamflarnet är att det först och främst är glutenfritt. Sedan smakar det gudomligt för att där är riven parmesan i degen. Och sist men inte minst är det otroligt krispigt tack vare sesamfröna. Nam nam nam!
 
 
Sesamflarn med spenat- och ricottakräm, zucchiniblommor och karamelliserad lök
(1 flarn)
20 g smör
1 dl sesamfrön
½ dl kikärtsmjöl (eller annat glutenfritt alternativ)
1 tsk fiberhusk
½ dl riven parmesan
En nypa salt
½ ägg  
 
Toppingförslag
Spenat- och ricottakräm
Stekta zucchiniblommor
Karamelliserad lök
Edamamebönor
Tomat
Basilika
Rosépeppar
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Blanda tärnat smör med sesamfrön, kikärtsmölj, fiberhusk, parmesan och salt till en grynig massa. Tillsätt det halva ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter.
 
3.
Kavla ut degen med en kavel mellan två bakplåtspapper. Lägg på en plåt och grädda i cirka 15 minuter - ta ut när parmesanen smält och kanterna på flarnet blivit gyllene.
 
4.
Toppa med sådant du tycker om - oändliga möjligheter! Min spenat- och ricottakräm gjorde jag enkelt genom att förvälla spenat och sedan mixa med ricotta och muskot. Zucchiniblommorna 
stekte jag bara i olja och salt. Den karamelliserade löken gjorde jag genom att skiva en gul lök och steka dem på låg värme i lite olivolja i cirka 20-25 minuter. Strö på en nypa socker och häll på en matsked vatten i slutet och låt koka in. 
 
*** ENGLISH RECEIPE ***
 
Sesame crust with spinach and ricotta cream, zucchini flowers and caramelized onion
(1 crust)
20 g butter
1 dl sesame seeds
½ dl chickpea flour (or other gluten-free alternative)
1 teaspoon psyllium husk
½ dl grated parmesan
A pinch of salt
½ eggs
 
Topping
Spinach and ricotta cream
Fried zucchini flowers
Caramelized onions
Edamame beans
Tomatoes
Basil
Red pepper corns
 
1.
Pre-heat the oven to 175 degrees C.
 
2.
Mix cold cubed butter with sesame seeds, chickpea flour, psylliumhusk, parmesan and salt to a crumble. Add the half egg and knead to a dough. Let the dough rest in the refrigerator for about 10 minutes.
 
3.
Roll out the dough inbetween two pieces of baking paper. Put the crust on an oven tray and bake for about 15 minutes - it's done when the parmesan has melted and the edges of the crust have become golden.
 
4.
Top with what you like - endless possibilities! My spinach and ricotta cream is made by simple mixing cooked spinach with ricotta and nutmeg. The zucchini flowers are fried in oil and salt. The caramelized onion I did by slicing a yellow onion which I fred over low heat in some olive oil for about 20-25 minutes. Sprinkle on a pinch of sugar and add a tablespoon of water that you allow tho reduce.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0