Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Sushi på quinoa: veganskt och alldeles fantastiskt!

Mina experiment med kokt quinoa fortsätter. Jag kokar alltid en stor sats quinoa i början av veckan, för att jag intalar mig att det är så bra att ha i kylen till snabba måltider. Men så har jag ju det här problemet att jag ständigt vill äta något nytt och spännande - dels för min egen skull, dels för bloggens skull - och därför får jag alltid gnugga geniknölarna för att se hur jag kan förädla min kokta quinoa.
 
Hittills har det inte varit en superstor utmaning eftersom quinoa är så himla mångsidig. Och denna gången fick den bli bas i min sushi, istället för sushiris. Jag ber om ursäkt till alla japanska sushikockar som spenderar 10 år på att lära sig koka riset till perfektion, men quinoa fungerar faktiskt minst lika bra... Jag blandade quinoan med tahini för att göra det lite klibbigare, så att det fastnar på noribladet. För övrigt kan du göra precis som du vill - ta dina favoritgrönsaker och skär i stavar, lägg ovanpå quinoan, sedan är det bara att rulla ihop.
 
Jag gjorde också en rulle som jag toppade med tunt skivad avokado. Mest för att jag tyckte det var kul och lite annorlunda att ha avokadon utanpå rullen, istället för inuti den. Testa, om du vill vara lite fancy.
 
Hej svej!
 
 
        
        
 
 
Sushi på quinoa: veganskt och alldeles fantastiskt!
(1 rulle = 8 maki)
1 ½ dl kokt quinoa
2 msk tahini
1 noriblad
 
Valfri fyllning, jag hade:
Sötpotatis
Gurka
Rödkål
Mango
Groddar
Koriander
Avokado
Svarta sesamfrön
 
1.
Blanda ut kokt (kall) quinoa med tahini. Lägg ett noriblad på en sushimatta (har du ingen sådan - så gör en av folie, det brukar jag göra och det fungerar utmärkt). Sprid ut quinoan på noribladet, men lämna en 2 centimeter bred kant tom, överst på bladet.
 
2.
Skär din valda fylllning i passande stavar och lägg ovanpå quinoan, längst ner på noribladet. Överfyll inte, då blir det svårt att få ihop rullen. Rulla sedan ihop makirullen med hjälp av sushimattan. När du kommer till slutet, så fuktar du kanten och "klistrar ihop" rullen.
 
3.
Om du vill, kan du nu skiva avokado väldigt tunt och lägga ovanpå rullen. Vira sedan in allt i plastfolie för att tighta till avokadon. Lägg i kylen i 10 minuter.
 
4.
Skär makirullen i 8 bitar (med hjälp av en väldigt vass kniv).
 
5.
Lägg upp sushin och servera med soja, samt eventuellt wasabi och picklad ingefära.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Quinoa Sushi: vegan and amazing!
(1 roll = 8 maki)
1 ½ dl cooked quinoa
2 tbsp tahini
1 nori sheet
 
Your choice of filling, I had:
Sweetpotato
Cucumber
Red cabbage
Mango
Sprouts
Coriander
Avocado
Black sesame seeds
 
1.
Mix cooked  (cold) quinoa with tahini. Add a nori sheet ontop of a sushi mat (if youdon't have one, you can make one out of foil, I usually do that and it works great). Spread the quinoa on the nori, but leave a 2 centimeter edge empty, at the top of the sheet.
 
2.
Cut your choice of filling in sticks and lay on top of the quinoan, at the bottom of the nori sheet. Do not overfill, as it will be difficult to roll it all up. Then roll the nori sheet with the help of the sushi mat. When you reach the end, add some water to the edge and glue it all together.
 
3.
If you want to, you can now slice an avocado very thinly and put on top of the roll. Then wrap everything in plastic wrap to tighten to avocado. Put in the refrigerator for 10 minutes.
 
4.
Cut the roll into 8 maki (using a very sharp knife).
 
5.
Add the sushi to a plate and serve with soy, and some wasabi and pickled ginger if you want to.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0