Bakad citron- och vallmogröt med citronglaze och pistagenötter
Jag älskar bakad havregrynsgröt! Konsistensen blir liksom mycket godare än när den tillagas på spisen. Krispig på ytan och superkrämig i mitten. Mums! Idag gjorde jag en supergod version, som kändes väldigt somrig och fräsh, tack vare citronens närvaro. Jag rev ner citroncest i smeten, som dessutom fick smak av kardemumma och vanilj - och så blandade jag i en massa vallmofrön. Vallmofrön känns också väldigt somriga för mig!
Supergött! Och som grädde på moset - eller glaze på gröten i detta fall - gjorde jag en väldigt syrlig glaze på bara florsocker och citronsaft, som jag bredde på toppen. Det tog gröten från bra, till superbra!
Vill nu ha fler tips på bakad gröt, så hittar ni en bakad gröt med saffran, päron och fikonmarmelad här. Eller en annan bakad gröt med hemmagjort chiasylt och mullbär här.
Bakad citron- och vallmogröt med citronglaze och pistagenötter
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 dl växtbaserad mjölk
½ dl vatten
1 mogen banan
½ kardemumma
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ citron, skalet
1 msk vallmofrön
Glaze
1 msk florsocker
Några droppar citronsaft
Topping
Tunt skivad citron
Pistagenötter
Vallmofrön
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
2.
Blanda havregryn med mjölk och vatten och låt svälla några minuter. Mosa bananen och vänd ner tillsammans med kardeumumma, bakpulver, vaniljpulver, rivet citronskal, vallmofrön och en nypa salt. Häll över i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Baka i cirka 25 minuter (tills gröten stelnat). Ta sedan ut och låt svalna cirka 5-10 minuter.
3.
Blanda ihop glasen. Droppa i pyttelite citronsaft i taget, tills du fått rätt konsisten.
4.
När gröten svalnat något, brer du på glazen och toppar med citron, pistagenötter och mer vallmo.
*** ENGLISH RECIPE ***
Baked lemon-and-poppy-seed-porriged with lemon glaze and pistachios
(1 serving)
1 dl (glutenfree) oats
1 dl of plantbased milk
½ dl water
1 ripe banana
½ cardamom
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon vanilla powder
½ lemon, the zest
1 tablespoon poppy seeds
Glaze
1 tablespoon of icing sugar
A few drops of lemon juice
Topping
Lemon, thinly slized
Pistachios
Poppy seeds
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C.
2.
Mix the oats with milk and water and allow to swell for a few minutes. Mash the banana and add it to the oat mixture together with cardamom, baking powder, vanilla powder, grated lemon zest, poppy seeds and a pinch of salt. Pour the batter into an oven-proof form and bake for about 25 minutes (until the porrige stiffens). Then remove from the hear and let chill for about 5-10 minutes.
3.
Mix the glaze by adding a tiny amount of lemon juice to the icing sugar, until you get the right consistency.
4.
When the porridge have cooled down, add the glaze and top with lemon slices, pistachios and more poppy seeds.
Kommentarer
Trackback