Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca betyder "hoppar in i munnen" på italienska, och det säger väl allt om denna rätt - den är så god att den hoppar direkt från tallriken rakt in i munnen. Inget dåligt namn på en köddabid (som vi skåningar istället hade döpt den till...).
 
Även om namnet alla Romana antyder att rätten kommer från Rom, så är det många källor som säger att den faktiskt härstammar från Brescia i norra Italien. Varför då huvudstaden har tagit cred för den, är en fråga som återstår, men som med så mycket annat så spelar ju inte ursprunget någon roll. Huvudsaken är att det är gott - och det är det!
 
Saltimbocca är en klassiker inom det italienska köket, och har även blivit känd utanför Italiens gränser. Jag skulle också vilja påstå att det är en av de lättare italienska rätterna att tillaga - det som tar längst till är att baka potatisen i ugnen (om du nu väljer att servera potatis till). Få ingredienser - fantastiska smaker. Helt klart min melodi.
 
 
Saltimbocca alla Romana med ugnsbakad potatis
(2 portioner)
4 skivor kalvinnanlår, totalt ca. 300 g
4 skivor Prosciutto Crudo (Parmaskinka)
4-8 salviablad
½ dl bovetemjöl (alt. vetemjöl)
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
1-2 msk vatten
4 potatisar
6-8 körsbärstomater på kvist
Olivolja
Salt/peppar/paprikapulver/fänkålsfrön
 
1.
Börja med potatisen: sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och fänkålsfrön. Ringla över olivolja. Lägg tomaterna på samma plåt och baka sedan i ugnen tills potatisen är klar, cirka 25-30 minuter (beroende på storlek).
 
2.
Lägg varje skiva kalvinnanlår mellan en uppklippt platspåse och banka försiktigt ut dem så att de blir tunna. Lägg en skiva prosciutto på varje kalvinnanlår och toppa sedan med 1-2 salviablad. Stick en tandpetare genom alla lager så att det hålls på plats. Doppa sedan undersidan (alltså den som inte är täckt med prosciutto och salvia) i mjöl - detta hjälper till att göra skyn tjockare.
 
3.
Heta upp rikligt med smör i en panna. När det är gyllene, lägger du i din saltimbocca med mjölsidan ner. Stek på medelvärme tills du ser att kalven börjar bli klar (det går rätt snabbt eftersom de är så tunna). Häll då på vinet och låt det reducera ner till hälften. OBS: vänd inte saltimboccan så att den steks på prosciutto-sidan, då skinkan blir väldigt salt när den kommer i direkt kontakt med värme.
 
4.
Ta ur saltimboccan ur pannan. Häll ner några matskedar vatten i skyn och koka ner.
 
5.
Servera saltimboccan med ugsbakad potatis och tomater. Ringla över skyn på slutet. 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Saltimbocca alla Romana with baked potatoes
(2 servings)
4 slices of veal cuttlets, approx. 300 g total
4slices of Prosciutto Crudo (Parma ham)
4-8 fresh sage leaves
½ dl buckwheat flour (or wheat flour)
2 tablespoons of butter
1 dl dry white wine
1-2 tablespoons of water
4 potatoes
6-8 cherry tomatoes on the twig
Oliveoil
Salt/pepper/paprika powder/fennel seeds
 
1.
Start with the potatoes: pre-heat the oven to 200 degrees C. Cut the potatoes into wedges and put on an oven tray. Season with salt, pepper, paprika powder and fennel seeds. Drizzle with olive oil. Place the tomatoes on the same tray and bake in the oven until the potatoes are ready - about 25-30 minutes (depending on size).
 
2.
Put each slice of veal between a plastic bag and gently flatting them with a rolling pin to make them thin. Put a slice of prosciutto on each veal cittlet and then top with 1-2 sage leaves. Stick a toothpick through all layers to keep it in place. Then dip the underside (ie the one that is not covered with prosciutto and sage) in flour - this helps to thicken the gravy later on.
 
3.
Melt plenty of butter in a pan. When the butter is golden, add your saltimbocca with the floured side down. Fry over medium heat until you see the veal getting cooked (it doesn't take long, as they are so thin). Then pour in the wine and let it reduce to half. NOTE: Do not turn around the saltimboccan as the prosciutto becomes very salty of it comes into direct contact with heat.
 
4.
Remove the saltimbocca from the pan. Add some tablespoons of water into the gravy and reduce.
 
5.
Serve the saltimbocca with baked potatoes and tomatoes. Drizzle over the gravy.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0