Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pistage- och mandelpanerad lax med broccolipuré och äggkräm

Det här med att panera fisk, är ingen nyhet - vi har väl alla ätit vår beskärda del av fiskpinnar i vår ungdom. Men det finns ju sätt att panera fisk på ett lite mer raffinerat vis, och det är precis vad jag har gjort idag. Istället för att använda ströbröd, mixade jag ihop en blandning av pistagenötter, mandlar och riven kokos! Mums! Det ger både gott crunch och extra smak. Jag valde att panera en bit lax idag, och varje gång jag äter lax blir jag så förvånad över hur gott det är. Lax har ju blivit lite av en vardagsfisk hemma i Sverige, medan den i Italien tar lite mindre plats i fiskdisken - så när jag väl köper med mig en bit färsk laxfilé hem från marknaden i Milano, känns det nästan lite lyxigt.
 
Idag serverade jag min lax med broccolipuré som jag gjorde extra krämig med hjälp av några matskedar tahini! Ett hett tips om ni vill undvika laktos (smör och grädde) i maten. Tahini, som är helt och hållet gjort på sesamfrön, tillför dessutom en extra umamismak till purén. Jag gjorde också en kräm av ett kokt ägg som jag hade liggandes i kylen. Det var lite av ett experiment, men det blev riktigt gott faktiskt. Lite som en majonäs på kokt ägg - märkligt men gott!
 
Vad är ditt favoritrecept när det kommer till lax?
 
 
Pistage- och mandelpanerad lax med broccolipuré och äggkräm
(2 portioner)
2 laxfiléer à 125 gram (gärna färsk)
20 mandlar
20 pistagenötter
2 msk riven kokos
1 tsk kokosolja
4 små kvisttomater
Salt & peppar
 
500 g färsk broccoli
2 msk tahini
Salt & peppar
 
1 kokt ägg
2-3 msk olivolja
1 kvist rosmarin, finhackad
Några droppar tabasco
Salt & peppar
 
1 pak choi
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Salta och peppra laxfiléerna och lägg i en ugnsform. Mixa mandlar, pistagenötter, kokos och kokosolja tills det liknar ströbröd ungefär. Täck laxfiléerna rikligt med mandelblandningen. Lägg tomaterna i samma ugnsform och sätt in allt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Om toppingen snabbt får färg, så täck laxen med folie.
 
3.
Skär broccolin i mindre träd och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mixa broccolin till en puré. Blanda ner tahini för att göra den mer krämig. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Dela det kokta ägget och lägg i en bunke. Häll på olivolja, finhackad rosmarin och tabasco. Mixa till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
 
5.
Dela en pak choi i två delar, på längden. Stek varje del, med snittytan nedåt, i en stekpanna med lite olivolja.
 
6.
Lägg upp broccolipuré och pak choi på tallrikar. Toppa med lax, äggkräm och tomater. 
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0