Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Banan- och havrepannkakor med jordgubbssås

Jag har varit så himla sugen på pannkakor i flera dagar nu, så imorse tog jag äntligen tag i saken och gjorde mig en hög. Pannkakor går ju att göra på en mängd olika sätt - amerikanska, bananpannkakor, crêpes... men egentligen tror jag att jag föredrar vanliga hederliga svenska pannkakor, om jag ska vara ärlig. Dock det går oftast snabbare att göra den här varianten (och dessutom känns de lite nyttigare), så därför fick det bli just sådana här fluffiga pannisar imorse. Och de var alldeles, alldeles ljuvliga.
 
Istället för att göra vanliga bananpannkakor där man mosar en banan och blandar med två ägg, så bytte jag ut det ena ägget mot en halv deciliter havregryn. Dessutom separerade jag mitt ägg och vispade äggvitorna separat, så att det slutgiltiga resultatet blev ännu lite fluffigare. Jordgubbssåsen består endast av jordgubbar, vatten och lite kardemumma - det behövs inget socker om jordgubbarna är tillräckligt mogna, och dessutom blir smaken intensiv och god när såsen reduceras. 
 
Nomnomnom! Vilka är era favoritpannkakor? 
 
 
Banan- och havrepannkakor med jordgubbssås
(1 portion)
1 ägg
1 mogen banan
½ dl (glutenfria) havregryn
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
Kokosolja eller ghee till stekning
 
8 jordgubbar
2 msk vatten
1 nypa malen kardemumma
 
1 msk mandelsmör
Solrosfrön
 
1.
Separera äggvitan från gulan. Vispa vitan fast. Blanda äggulan med en mosad banan, havregryn, bakpulver och salt. Vänd sedan ner äggvitan.
 
2.
Värm upp kokosolja i en stekpanna och stek pannkakor. Jag fick ut 8 pannkakor av denna smet.
 
3.
Dela sex av jordgubbarna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och låt koka upp. Sänk värmen något och låt småputtra tills jordgubbarna blivit mosiga och vätskan reducerats ner till hälften ungefär. Smaksätt med kardemumma.
 
4.
Varva pannkakor med tunt skivade jordgubbar. Toppa högen med mandelsmör och jordgubbssåsen. Strö över några solrosfrön.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Banana and oatmeal pancakes with strawberry sauce
(1 serving)
1 egg
1 ripe banana
½ dl (glutenfree) oats
½ teaspoon baking powder
1 pinch of salt
Coconut oil or ghee for frying
 
8 strawberries
2 tablespoons of water
1 pinch of cardamom
 
1 tablespoon almond butter
Sunflower seeds
 
1.
Separate the egg white from the yolk. Whisk the white. Mix the egg yolk with a mashed banana, oats, baking powder and salt. Then fold in the egg white.
 
2.
Heat coconut oil in a frying pan and fry the pancakes. I got 8 pancakes out of this batter.
 
3.
Cut six of the strawberries into smaller pieces and put in a saucepan. Add water and bring to a boil. Lower the heat slightly and simmer until the strawberries have become tender and the liquid is reduced to about half the amount. Season with cardamom.
 
4.
La theyer pancakes with thinly sliced strawberries. Top the pile with almond butter and strawberry sauce. Sprinkle some sunflower seeds on top.

Kommentarer
Postat av: Erik

Bra idé att vispa upp äggvitorna. Brukar alltid göra det till amerikanska, men tanken har aldrig slagit mig när jag gjort bananpannkakor. Ska testa ikväll!

Svar: Hej Erik! Det var faktiskt första gången jag vispade min äggvita till bananpannkakorna också - blev gott och fluffigt, men inte superstor skillnad från ovispad. :)
Louise Laurenius

2017-05-04 @ 12:04:48
URL: http://www.sourdoughengineer.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0