Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfria sötpotatisbrownies med avokadofrosting

Det här med att baka med otraditionella ingredienser - som bönor, kikärtor, sötpotatis och zucchini - det kan ju bli ett rent fiasko. Jag kommer fortfarande ihåg när jag gjorde fudge på svarta bönor en jul... min brors tysta ansiktsuttryck sa allt om hur de smakade. Fail.
 
Men. Det går att göra extremt goda bakverk med grönsaker, det gäller bara att välja rätt grönsaker, och kombinera dem med rätt kompisar. Idag bjuder jag er på ett recept på brownies som är baserade på sötpotatis. Dessutom är de toppade med en frosting som är baserad på avokado. Jag vet, crazy. Men alldeles, alldeles underbara. Sötpotatis heter ju sötpotatis av en anledning - de är söta, och därför fungerar de utmärkt som bas i ett bakverk. Tack vare det, hade jag varken smör eller raffinerat socker i smeten, och dessutom bara en liten mängd bovetemjöl, så de är även glutenfria. Heja!
 
Frostingen, är gjord på avokado istället för smör. Lika krämigt, men utan en massa extra kalorier - snarare en massa härliga näringsämnen. Och nej, jag lovar att du inte kommer äta sötpotatismos med guacamole. Det här är, på riktigt, brownies med frosting.
 
 
Glutenfria sötpotatisbrownies med avokadofrosting
(6 brownies)
1 normalstor sötpotatis
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 tsk olivolja
 
1 ägg + 1 gula
1 msk smält kokosolja
1 msk flytande honung
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ bovetemjöl
½ kakaopulver
1 nypa flingsalt
 
Frosting
½ avokado
1 msk mandelsmör
1 msk smält kokosolja
1 msk kokosmjölk
1 msk honung
1 msk kakao
6 valnötter
Flingsalt
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Skala sötpotatisen och dela den i mindre bitar. Lägg dem på en plåt och krydda med kanel och salt. Ringla över olivolja och rör om. Baka i ugnen tills sötpotatisen blivit mjuk - cirka 20 minuter. Lägg sötpotatisen i en matberedare och mixa till en puré - du behöver 2 dl puré till detta recept.
 
3.
Sänk ugnen till 175 grader.
 
4.
Häll ner övriga ingredienser i matberedaren och mixa till en tjockare smet. Häll över i en smord form (cirka 15x15 cm - jag hade bara en mindre form, så jag gjorde även 2 muffinsformar av smeten) och baka i ugnen, cirka 20-25 minuter. Låt svalna.
 
5.
Mixa avokado, mandelsmör, kokosolja, kokosmjölk, honung och kakao till en frosting. Bred över brownien. Toppa med valnötter och flingsalt och sätt in i kylen i minst en timme, eller till frostingen stelnat. 
 
6.
Skär upp och servera med färsk frukt, eller glass, eller grädde - eller ät dem precis som de är.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Glutenfree sweet potato brownies with avocado frosting
(6 brownies)
1 normal sized sweet potato
1 teaspoon grounded cinnamon
1 pinch of salt
1 teaspoon of olive oil
 
1 egg + 1 yolk
1 tablespoon melted coconut oil
1 tablespoon honey
1 tsp vanilla sugar
1 teaspoon baking soda
½ buckwheat flour
½ cocoa powder
1 pinch of sea salt
 
Frosting
½ avocado
1tablespoon almond butter
1 tablespoon melted coconut oil
1 tablespoon coconut milk
1 tablespoon honey
1 tablespoon of cocoa powder
6 walnuts
Sea salt
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Peel the sweet potatoes and cut it into smaller pieces. Put them on a oven tray and season with cinnamon and salt. Drizzle with olive oil and mix. Bake in the oven until sweet potato has become soft - about 20 minutes. Add the sweet potato to a food processor and mix into a purée - you need 2 dl purée for this recipe.
 
3.
Lower the oven temperature to 175 degrees C.  
 
4.
Pour all other brownie ingredients into the food processor and mix into a thicker batter. Transfer into a greased form (approx 15x15 cm) and bake in the oven for about 20-25 minutes. Let cool.
 
5.
Mix avocado, almond butter, coconut oil, coconut milk, honey and cocoa powder for the frosting. Spread over the brownie. Top with walnuts and sea salt and put to the fridge for at least an hour - or until the frosting has stiffened a bit.
 
6.
Cut into six brownies and serve with fresh fruit, or ice cream, or cream... or eat them just the way they are.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0