Sötpotatisnudlar med pumpasås och strössel på persilja, pecannötter och kokos
Bloggen går lite på sparlåga för tillfället eftersom jag inte är hemma i Milano. Hos mina föräldrar har jag i och för säg alla förutsättningar, men jag har också en mamma som lagar väldigt god mat, och dessutom spenderas de flesta kvällar hos vänner. Och nu är jag och jobbar i Köpenhamn i en vecka, så det blir mest sallader till middag...
Nåväl, vad gör man då, om man vill hålla liv i bloggen? Jo, man går igenom arkivet och ser vad det finns för opublicerade recept - och voilà, saken är löst. Jag har många recept som bara ligger och väntar på bättre tider, så detta är ett ypperligt tillfälle att ta tag i saken.
Här får ni därför ett recept på dessa härliga sötpotatisnudlar serverade med pumpasås och ett strössel på persilja och pecannötter. Bland annat. Så himla gott. Och vet ni - pumpasåsen kan ni egentligen lika väl serveras om en soppa om ni vill det. Oändliga möjligheter!
Sötpotatisnudlar med pumpasås och strössel på persilja, pecannötter och kokos
(2 portioner)
1 medelstor sötpotatis
500 g pumpa
½ gul lök
1 grönsaksbuljongtäning + 1 liter vatten
10 cashewnötter
Salt/peppar/malen ingefära/riven muskotnöt/paprikapulver
1 näve bladpersilja
2 msk kokosflingor
4-5 pecannötter
1 tsk kokosolja (fast form)
½ citron, endast cest
Salt/peppar
Rostade kokoschips
Solrosfrön
1.
Svarva sötpotatisen till nudlar, lägg i en bunke.
2.
Koka upp vatten och buljongtärning. Salta det kokande vattnet. Skala pumpa och gul lök och dela dem i mindre bitar. Låt koka mjukt i buljongen. Lägg cashewnötterna i en skål och häll på en deciliter av buljongen ungefär, så att de blir mjuka.
3.
Häll av buljongen genom en sil, över bunken med sötpotatisnudlar så att de blir mjuka av det varma vattnet. Häll tillbaka pumpan och löken i kastrullen tillsammans med cashewnötter (samt buljongen de legat i) och mixa till en len sås. Smaksätt med salt, peppar, malen ingefära, riven muskotnöt och paprikapulver.
4.
Häll av vattnet från sötpotatisen och blanda ner nudlarna med pumpasåsen.
5.
Mixa bladpersilja, riven kokos, pecannötter, kokosolja och citron till ett strössel i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
6.
Lägg upp nudlar och sås på två djupa tallrikar. Strö över persiljestösslet. Toppa med rostade kokoschips och solrosfrön.
Buon Appetito!
*** ENGLISH RECIPE ***
Sweet potato noodles with pumpkin sauce and a parsley-brazilnut-and-coconut gremolata
(2 servings)
1 medium-sized sweet potato
500 g pumpkin
½ onion
1 vegetable stock cube + 1 liter of water
10 cashew nuts
Salt/pepper/grounded ginger/grounded nutmeg/paprika powder
1 handfull parsley
2 tablespoons desiccated coconut
4-5 brazilnuts
1 teaspoon coconut oil (solid form)
½ lemon, the cest
Salt/pepper
Roasted coconut chips
Sunflower seeds
1.
Spiralize the sweet potato into noodles, put in a bowl.
2.
Bring water and stockcube to a boil and season with salt. Peel the pumpkin and onion, and cut them into smaller pieces. Boil until soft in the broth. Put the cashew nuts in a bowl and soak with approximately one deciliter of the broth so that the nuts become soft.
3.
Pour the broth through a sieve over the sweet potato noodles to soften them in the hot water. Return the pumpkin and the onion to the saucepan, with cashew nuts (and the broth they put in) and mix to a sooth sauce. Season with salt, pepper, grounded ginger, grunded nutmeg and paprika powder.
4.
Remove the sweet potatoes from their soaking water and mix the noodles with the pumpkin sauce.
5.
Mix parsley, desiccated coconut, pecans, coconut oil and lemon in a mixer until it becomes a coarse gremolata. Season with salt and pepper.
6.
Plate the noodles and sauce on two plates. Sprinkle over the gremolata. Top with toasted coconut chips and sunflower seeds.
Buon Appetito!
Kommentarer
Trackback