Ice cream sandwishes med sötpotatisglass
Nu när vi ändå är inne på sötpotatisglass (läs förra inlägget här), så går det ju utmärkt att förgylla den glassen för att uppnå nya höjder. Det kan man till exempel göra genom att göra glassen till ice cream sandwiches. Hemmagjorda. Glutenfria. Sockerfria. Och alldeles magiska. Det bästa som finns, med andra ord. Jag skulle vilja påstå att dessa glassar är så pass hälsosamma, att du kan äta dem till (lyx)frulle. Och att äta nyttig dessert till frukost är ju lite av min grej...
Ice cream sandwishes med sötpotatisglass
(3 sandwiches)
1 mogen banan
2 ½ dl glutenfria havregryn
½ dl mandelmjöl
1 nypa salt
20 g mörk choklad
2 dl fryst sötpotatis i kuber (ugnsbakad innan fryst)
½ banan
2 msk jordnötssmör
1 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
1.
Mosa bananen och blanda med havregryn, mandelmjöl och salt. Grovhacka chokladen och vänd ner i smeten.
2.
Dela upp degen i 6 delar och platta ut kakor på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna sprider inte ut sig i ugnen, så gör dem så stora som du vill ha dem.
3.
Grädda cirka 15 minuter på 180 grader C. Låt svalna
4.
Gör glassen genom att mixa fryst sötpotatis, banan, jordnötssmör, chiafrön, vaniljpulver och salt till en slät glassmet.
5.
Fördela glassen på tre av kakorna, och lägg på de andra tre kakorna som lock. Lägg in i frysen i minst 2 timmar innan du sätter tänderna i din alldeles egna ice cream sandwich - utan tillsatt socker och annat onödigt tjafs!
Ice cream sandwishes with sweet potato ice cream
(3 sandwiches)
1 ripe banana
2 ½dl glutenfree oats
½ dl almond flour
1 pinch of salt
20 g dark chocolate
2 dl frozen sweet potatoes in cubes (baked before frozen)
½ banana
2 tablespoons peanut butter
1 tablespoon chia seeds
1 pinch of vanilla powder
1 pinch of salt
1.
Mash the banana and mix with oats, almond flour and salt. Coarsely chop the chocolate and add to the batter. Mix.
2.
Divide the dough into 6 even pieces and make cookies that you put on an oven tray. The cookies will not spread in the oven, so make them the size you want the end result to be.
3.
Bake in an oven pre heated to 180 degrees C, for about 15 minutes. Let cool.
4.
Make the icecream by combining frozen sweet potatoes, banana, peanut butter, chia seeds, vanilla powder and salt in a mixer. Mix until smooth.
5.
Divide the ice cream on top of three of the cookies. Put the other three cookies on top as a lid. Put them in the freezer and leave them there for at least 2 hours. Et voilà - your very own ice cream sandwiches are done - and you haven’t added any unnecessary sugars.
Kommentarer
Postat av: johanna
gott!
Svar:
Louise Laurenius
Trackback