Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pumpabollar med asiatiska smaker serverade med en krämig gurksallad

Ingefära, lime och vitlök. Soja, fisksås och rostad sesamolja. Det är mina standardsmaksättare då jag ska laga något som är inspirerat från Asien. Och precis alla dessa ingredienser innehåller dessa pumpabollar som jag gjorde igår. Namnam!
 
Av en händelse blev denna lunch både vegansk, glutenfri och laktosfri. Det var liksom inte meningen, det bara blev så. Dock funderar jag på att testa att bli vegan i en vecka. Av den enda anledningen att jag är nyfiken. Jag tror jag kommer att sakna ägg och ost mest, men en vecka kan jag lätt överleva. Ja, så får det nog bli - jag testar. Återkommer när jag börjar.
 
Under tiden kan ni testa det här receptet. Man behöver inte vara vegan, gluten- eller laktosallergiker för att tycka om det. Jag lovar. Jag är inget av det. Jag tycker bara om god mat.
 
 

 
 
Pumpabollar med asiatiska smaker serverade med en krämig gurksallad
(2 portioner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta 
½ lime
1 tumbit ingefära
1 liten näve koriander
1 ½ dl pumpapuré 
½ dl bovetemjöl
½ dl näringsjäst
2 tsk fiberhusk
1 tsk soja
Några droppar fisksås
Några droppar rostad sesamolja
Salt och peppar
Olivolja
Sesamfrön
 
4 små persiska gurkor (eller en liten vanlig engelsk gurka)
1 liten näve koriander
2 msk solrosfrön
2 msk tahini
2 msk vatten
½ tsk limejuice
Salt
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Skala löken och skiva den i ringar. Stek den mjuk i olivolja över låg/medel värme. Tillsätt finriven vitlök, limeskal och ingefära och låt steka med några minuter.
 
3.
Lägg över lökblandningen i en mixer och tillsätt grovhackad koriander och pumpapuré. Mixa till en smet.
 
4.
Lägg över i en skål och tillsätt bovetemjöl, näringsjäst, fiberhusk, soja, fisksås, sesamolja samt salt och peppar. Rör ihop till en lite fastare smet och låt stå i 10 minuter.
 
5.
Rulla bollar av smeten (den är rätt kladdig) som du sedan rullar i sesamfrön. Lägg på en plåt och baka i cirka 30 minuter - vänd dem efter halva tiden.
 
6.
Gör din gurksallad under tiden. Dela gurkan i mindre bitar. Finhacka koriandern. Blanda gurka, koriander och solrosfrön i en skål. Häll på tahinidressing (bara blanda ihop tahini, vatten, lime och salt).
 
7.
Lägg upp på ett fat och njut!
 
*** ENGLISH RECEIPE ***
 
Pumpkin balls with Asian flavors served with a creamy cucumber salad
(2 servings)
1 yellow onion
1 garlic clove
½ lime
1 thumb piece of ginger
1 small handfull coriander
1 ½ dl pumkin purée
½ dl buckwheat flour
½ dl nutritional yeast
2 teaspoons psyllium husk
1 teaspoon soy sauce
A few drops of fish sauce
A few drops of roasted sesame oil
Salt and pepper
Oliveoil
Sesame seeds
 
4 persian cucmber (or one small english one)
1 handfull coriander
2 tablespoons of sunflower seeds
2 tablespoons tahini
2 tablespoons water
½ teaspoon lime juice
Salt
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Peel the onion and slice it. Cook it softly in olive oil over low to medium heat. Add grated garlic, ginger and lime zest and let simmer for a few minutes.
 
3.
Add the onion mixture to a mixer and add coarsely chopped coriander and pumpkin purée. Mix to a batter.
 
4.
Add the batter to a bowl and add buckwhet flour, nutritional yeast, psyllium husk, soy sauce, fish sauce, sesame oil and salt and pepper. Stir together to a firmer batter and leave to rest for 10 minutes.
 
5.
Roll balls out of the batter (it is quite sticky) that you then roll in the sesame seeds. Put them on an oven tray and bake for about 30 minutes - turn them over after half the time.
 
6.
In the meantime, make your cucumber salad. Cut the cucumber in smaller pieces and finely chop up the coriander. Mix cucumber, coriander and sunflower seeds in a bowl and pour over the tahini dressing (just mix the tahini with water, lime juice and salt).
 
7.
Put on a plate and enjoy!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0